Is Ruttes houdbaarheidsdatum verstreken?
- Nieuws
- Is Ruttes houdbaarheidsdatum verstreken?
Is de houdbaarheidsdatum van Rutte verstreken? Dat is volgens politiek commentator Kees Boonman de belangrijkste vraag voor de demissionaire premier. Ook Boonman vraagt zich bij Spraakmakers af of de methode-Rutte na meer dan tien jaar is uitgewerkt.
Video niet beschikbaar
De methode-Rutte
"Als het negatief is, dan probeert hij het positief te maken", beschrijft Kees Boonman de aanpak van VVD-leider Mark Rutte. "Als je met een kritische vraag komt, dan begint hij joviaal te doen."
Volgens de politiek commentator is het Ruttes kracht om critici met zijn "reddingstaal" te doen inbinden. "Het valt allemaal wel mee, het komt wel goed, zo erg is het niet, de zon schijnt nog iedere dag." Toch ziet Boonman dat deze aanpak langzaam zijn magie verliest. "Werkt de methode-Rutte - waarbij hij meebuigt met de aanval of opschuift bij kritiek – nog?"
De vraag is belangrijker dan het antwoord
NPO Radio 1-presentatrice Lara Rense stelde deze vraag gisteren aan de demissionaire premier. Ze constateerde dat Rutte steeds meer politieke vrienden kwijtraakt en vroeg hem of de formatie niet 'vastzit op uw persoon'. Boonman: "Zijn antwoord weten we: dat valt wel mee. Maar de vraag is hier belangrijker dan het antwoord."
De joviale Rutte
Politiek verslaggever van Nieuwsuur Nynke de Zoeten vond het opvallend om gisteren weer de "joviale Rutte" te zien na afloop van de Troonrede. "De laatste maanden had je het idee: waar is Rutte?", zegt De Zoeten. "Natuurlijk zag je hem in debatten en persconferenties, maar er is politiek nogal wat aan de hand en hij is de leider van de grootste partij." Zowel tijdens de crisis in Afghanistan en bij de kabinetsformatie vond ze hem "onzichtbaar".
Opeens was hij daar gisteren weer als vanouds, zegt ze. "Wat me opviel was dat hij bij vragen over de formatie joviaal reageerde alsof het eigenlijk niet over hem ging. Het was weer het bekende weglachen."
Nieuwe toon
Dat constateert Floor Bremer, politiek verslaggeer van RTL, ook. Daarnaast miste ze politiek zelfinzicht in de Troonrede. "Je kunt wel stellen dat het land in een soort freeze zit. Je zou op zijn minst verwachten dat daar een kleine verwijzing over terugkomt in de Troonrede."
Bremer vindt het opmerkelijk dat de Troonrede niet meer was dan een analyse van de stand van het land en dat VVD-leider Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra achteraf "monter gaan lopen doen" over de vorderingen in de kabinetsformatie. "Toen dacht ik echt, wat is dit voor nieuwe toon? We hebben een half jaar moeilijk, moeilijk, moeilijk gehoord en nu is er opeens die toon en wordt er gezegd dat er volgende week wel eens spijkers met koppen kunnen worden geslagen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!