'Vernielingen, brandstichting en geweldpleging: tijdens oud en nieuw lijkt alles te mogen'
- Nieuws
- 'Vernielingen, brandstichting en geweldpleging: tijdens oud en nieuw lijkt alles te mogen'
"Het is natuurlijk raar dat je nu met twaalf gemeenten een lokaal verbod hebt om vuurwerk af te steken, terwijl in diezelfde gemeente wél overal vuurwerk verkocht mag worden", zegt Willem Gradisen, burgemeester van Mook en Middelaar, bij Spraakmakers. Mook en Middelaar is een van de gemeenten die het afsteken van vuurwerk verbiedt.
Video niet beschikbaar
Bestaat er zoiets als een jaarwisseling mét vuurwerk, maar zonder incidenten? Of is het genoeg geweest en moet er gewoon maar een landelijk verbod komen? De politie waarschuwt vandaag: gedraag je nou netjes dit jaar met oud en nieuw, anders kunnen wij niet anders dan aandringen op een landelijk vuurwerkverbod. Iets waar de Tweede Kamer na de jaarwisseling over gaat discussiëren. Twaalf gemeenten namen al een voorzet en kondigden voor de komende jaarwisseling een plaatselijk verbod op het afsteken van vuurwerk af.
In Stand.nl de stelling: ‘Het voorkomen van een vuurwerkverbod hebben we zelf in de hand’
"Al jaren wordt er gepleit voor een landelijk verbod", stelt Gradisen. "Maar de politiek lijkt een beetje doof te zijn. Als je ziet wat de schade in ons land is: het menselijk leed, de vernielingen, de brandstichting de openlijke geweldpleging. Het lijkt wel of oud en nieuw een soort vrijbrief is om alles te mogen doen."
"Legaal of illegaal vuurwerk in handen van leken is vragen om problemen", zegt Tjeerd de Faber van de Landelijke organisatie van Oogartsen. De organisatie is voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk. "In het manifest dat wij opstelden, pleiten wij voor mooie professionele publieke vuurwerkshows, op een veilige manier."
'Ik heb te veel slachtoffers gezien'
De Faber heeft zijn twijfels over de effectiviteit van veiligheidsmaatregelen, zoals vuurwerkbrillen, bij het afsteken van consumentenvuurwerk. "Dat gaat 80 duizend keer goed. Maar het gaat ook keren fout, en bij die keren fout en ik heb te veel slachtoffers gezien." Volgens De Faber bestaat de helft van de mensen met oogheelkundige letsels niet uit de afstekers van vuurwerk, maar uit omstanders. "Dat zijn mensen die zelf geen vuurwerk afsteken, maar die geraakt worden door projectielen van iemand anders."
Arm verloren
Voormalig luitenant-generaal Mart de Kruif waarschuwt vooral voor het gevaar van zwaar illegaal vuurwerk: "De explosievenopruimingsdienst was eerder deel van de landmacht, en ik heb meegemaakt dat zij steeds zelfgemaakte explosieven moesten opruimen bij mensen thuis. Het is levensgevaarlijk werk om dat te doen. Een van de mensen heeft er zijn arm mee verloren. Ik denk we te weinig benadrukken dat dat illegale vuurwerk ongelofelijk gevaarlijk is."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!