Verscherpt toezicht OM niet genoeg: 'We moeten naar houding en gedrag kijken'
- Nieuws
- Verscherpt toezicht OM niet genoeg: 'We moeten naar houding en gedrag kijken'
Er komt intensiever en scherper toezicht op het Openbaar Ministerie, om het 'verziekte werkklimaat' binnen de organisatie te verbeteren. Daartoe zijn vijf commissies ingesteld, maar adviseur integriteit en ethisch leiderschap Kitty Nooy is kritisch op het plan. "Die commissies zijn altijd alleen aan het controleren aan de achterkant, maar we moeten naar de voorkant. We moeten naar houding en gedrag kijken."
Wanneer iets misgaat binnen een organisatie, niet alleen bij het OM, maar ook bijvoorbeeld bij de Belastingdienst en Defensie, komt dat volgens Nooy vanwege ontbrekend leiderschap. Toch worden telkens enkel commissies ingesteld die achteraf de de werkwijze controleren.
Video niet beschikbaar
Ontbreken ethisch leiderschap
Nooy schrok naar eigen zeggen dan ook toen ze de plannen van minister Grapperhaus las. Vanwege het hoge aantal commissies – vijf in totaal – maar vooral vanwege het ontbreken van leiderschap in het plan, nog specifieker ethisch leiderschap.
Simpel uitgelegd omvat leiderschap mensen die leidinggeven en richting bepalen, terwijl ethiek gaat over goed en fout. "Ethisch leiderschap vrij vertaald is goed leiderschap om te komen waar je wil komen."
Ook CDA en ChristenUnie hebben kritiek op het plan. CDA-Kamerlid Chris van Dam liet aan Spraakmakers weten: "Er worden enorme commissies opgetuigd, met heel veel mensen. Maar dat leidt vooral tot heel veel drukte aan de bovenkant." Bij het OM is gebrek aan ethisch leiderschap, al die commissies hebben niet zoveel zin.
'Teveel Ad Hoc'
In welke organisatie je ook werkt, er komen verschillende belangen om de hoek kijken: politieke, economische en persoonlijke. "Je moet de 'guts' hebben, het besef hebben dat je in je leiderschap momenten inbouwt om daarbij stil te staan. Anders kunnen we met z'n allen de bietenbrug op."
Het is niet dat het OM niets aan ethisch leiderschap doet, maar dat het te ad hoc gebeurt. "Daar zijn Van Dam, zijn collega en ik alert op." In het plan van Grapperhaus ziet Nooy niet "met dikke rode lijn gedrag en houding en dat soort leiderschap." Van Dam en Maarten Groothuizen (D66) dienen daarom een motie in, die het OM moet verplichten vijf jaar lang een hoofdstuk aan ethisch leiderschap te wijden in hun jaarbericht.