Politiek
EO

SGP wil Europese vliegbelasting: 'We zijn best groen'

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. SGP wil Europese vliegbelasting: 'We zijn best groen'

De SGP staat bekend als een rechtse en conservatieve partij, maar als het over vliegen gaat, is de partij best groen. Dat zegt partijleider Chris Stoffer in het DIDD Verkiezingscafé. Zo wil de partij een Europese vliegbelasting.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Iedereen moet een bijdrage leveren aan het oplossen van klimaatvraagstuk, dus we moeten kijken hoe we het vervoer zo duurzaam mogelijk kunnen inrichten", zegt de Europees lijsttrekker Bert-Jan Ruissen. "Internationaal reizen is belangrijk, maar volgens mij kun je heel veel winst boeken door meer mensen met de trein te laten reizen en minder met het vliegtuig", aldus Ruissen.

Het vliegen ontmoedigen wil de partij dus met een belasting, maar het geld wat dat oplevert moet ook nog eens in goede Europese treinverbindingen worden geïnvesteerd, vinden Ruissen en Stoffer. Zelf reist Ruissen overigens altijd met de trein naar Brussel, zo zegt hij.

'Elspeet leeft in angst'

Op het gebied van de wolf kiest de SGP wat minder de kant van de groene partijen. De partij wil af van de beschermde status van het dier. "Ik woon in Elspeet, midden op de Veluwe. Dat dorp leeft permanent in angst", vertelt Stoffer. "Kinderen die naar Apeldoorn moeten fietsen, kunnen dat niet meer alleen doen. Je weet niet wat er met je dieren gebeurt, je weet niet wat er met je kinderen gebeurt", stelt hij.

Ruissen sluit zich aan: "Dertig, veertig jaar geleden was het heel logisch om de wolf tot bedreigde diersoort te bestempelen. Inmiddels lopen er 20.000 rond in Europa, dus dat dier is niet meer bedreigd. Die bescherming kun je een stapje lager zetten, dat geeft regio’s de mogelijkheid om ze te beheren. Daarmee leg je als EU het beleid in handen van regio's."

Ster advertentie
Ster advertentie