Politiek
NOS

Hoe is het gesteld met de kwaliteit en werkdruk in gemeenteraden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het gesteld met de kwaliteit en werkdruk in gemeenteraden?

Vanaf maandag worden in 345 gemeentes nieuwe gemeenteraden gekozen. Daarna gaan weer duizenden raadsleden aan de slag met het controleren van het gemeentebestuur. Maar hoe zit het met de kwaliteit van al die gemeenteraden? De werkdruk neemt namelijk al jaren toe. Michael Yap weet daar alles van, hij was de afgelopen zestien jaar PvdA-raadslid in Roosendaal en stopt er nu mee. John Bijl is directeur van het Periklesinstituut dat gemeenteraden ondersteunt. Ze vertellen erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Goede opdracht

De hulp van het Periklesinstituut is hard nodig, zegt John Bijl. "Het is de afgelopen twintig jaar veel moeilijker geworden voor gemeenteraden. Er zijn heel veel taken bijgekomen voor raadsleden, in het sociaal domein, in de fysieke buitenruimte. Er is alleen maar minder geld, waardoor er steeds meer een beroep wordt gedaan op de creativiteit om goed beleid te maken."

Maar heeft de hoge werkdruk ook invloed op de kwaliteit van de raadsleden? "Dit zijn mensen met goede wil, die zich echt het schompes werken om iets voor elkaar te krijgen. Maar ze kunnen het niet altijd meer behappen. Wat helpt is dat ze beter leren plannen. In de politiek wordt je soms geleefd door de waan van de dag. Maar juist in de gemeentepolitiek is het goed om de agenda ver vooruit te plannen. Zodat je tijd hebt om met burgers te gaan praten om te kijken wat zij belangrijk vinden en ook een opdracht mee kan geven aan het college, in plaats van alleen maar controleren."

Samenwerkingsverbanden

Michael Yap ziet in de gemeenteraad van Roosendaal wel dat er het een en ander is veranderd. "Je ziet wel dat er meer wordt gevraagd vanuit diverse geledingen. Inwoners zijn mondiger geworden en weten je beter te vinden. Je voelt dan wel de druk om daar passend op te reageren. Daarbij zie je dat veel taken zijn overgeheveld naar de gemeente de afgelopen jaren. Dat is vaak toch vrij ingewikkeld. Dat moet je als raadslid maar bijhouden en goed controleren, en dus een juiste opdracht meegeven."

Het komt daardoor ook wel eens voor dat de raad iets mist. "Dat gebeurt bijna elke raadscyclus. Neem het voorbeeld van de samenwerkingsverbanden. Dan is het vaak vrij ingewikkeld om te doorgronden wat ons college precies heeft gedaan. Daar hebben we wel een oplossing voor gevonden. We hebben vanuit de gemeenteraad een paar rapporteurs om zo'n specifiek samenwerkingsverband op te pakken en uit te leggen aan mede-gemeenteraadsleden."

Hoe is het gesteld met de kwaliteit en de werkdruk van de gemeenteraden?

Ster advertentie
Ster advertentie