Raadsleden Amsterdam gunnen elkaar het licht in de ogen niet
- Nieuws
- Raadsleden Amsterdam gunnen elkaar het licht in de ogen niet
[KRO-NCRV] Er zit te veel venijn in de Amsterdamse gemeenteraad. VVD-wethouder Eric van der Burg heeft aan de bel getrokken vanwege agressie en de slechte sfeer in de raad. De rest van de gemeenteraad lijkt zijn zorg te delen. Maar heeft die slechte sfeer ook invloed op de besluitvorming?
Volgens Van der Burg wel. "Je moet voorkomen dat je het eens bent met elkaar maar uiteindelijk niet tot het besluit komt omdat je het de ander niet gunt," zegt hij in De Ochtend op NPO Radio 1. "En als je het wel met elkaar eens bent maar het zit ‘m op wie de motie mag ondertekenen, of wie het persbericht mag doen, dan gaat het niet goed."
Geen oude rotten meer
Onderling wordt weinig gecorrigeerd, ervaren politici zijn nauwelijks nog te vinden in de gemeentepolitiek. "Een belangrijk gevolg van de laatste verkiezingen is dat er nog maar weinig oude rotten zijn", zegt Van der Burg. "Het gaat goed met Amsterdam, maar in verkiezingstijd wordt het spannender. Dat is een reden om te zeggen: laten we samen goed letten op de sfeer in de raad."
Kippendrift
"Ook in andere gemeenten hoor je dat politieke omgangsvormen wat aan het verharden zijn", zegt Marcel Boogers, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Twente en lid van de Raad voor het openbaar bestuur. "Een belangrijke oorzaak is politieke versnippering. Grote fracties zijn kleiner geworden, kleine fracties zijn groter geworden en er zijn een aantal partijen bij gekomen. Er zijn veel partijen die ongeveer allemaal even groot zijn en daarmee neemt de kippendrift in de raad toe."
"Een stevig debat voeren is goed", meent Boogers, "maar dat debat moet wel over de inhoud gaan. Het moet niet gaan over wie zijn naam onder een motie mag zetten. Dat is volstrekt oninteressant."
De oplossing
Het probleem lost zich volgens de hoogleraar vanzelf op. "Het signaal van Amsterdam hoor je ook uit andere gemeenten. Ik heb het idee dat mensen zelf al wakker worden en erachter komen dat dit geen manier is om politiek te bedrijven."
Vrijwel alle fractievoorzitters gaven aan het met Van der Burg eens te zijn. "Je ziet dat er meteen een overleg wordt ingepland door D66, de grootste partij in Amsterdam, om met de verschillende fracties bij elkaar te komen om te kijken hoe we dit gaan doen. De eerste stappen zijn dus gezet."
Kijk hier het gesprek terug: