Moeten we de waterschapsverkiezingen afschaffen? 'Kiezers kunnen geen goede keuze maken'
- Nieuws
- Moeten we de waterschapsverkiezingen afschaffen? 'Kiezers kunnen geen goede keuze maken'
Je zou het bijna vergeten, maar op 15 maart stemmen we niet alleen voor de Provinciale Staten, maar ook voor de waterschappen. Onzin, vindt journalist en politicoloog Chris Aalberts, die zich verdiepte in de bestuurslaag. "Ze doen hartstikke nuttig werk, maar de vraag is of kiezers een geïnformeerde keuze kunnen maken", zegt hij in Dit is de Dag.
Moeten we de waterschapsverkiezingen afschaffen?
Uit onderzoek van onderzoeksbureau Citisens blijkt dat de helft van de kiezers niet eens weet in welk waterschap ze wonen. Nog minder mensen weten welke partij het best bij zijn of haar standpunten past: één op de vijf.
Aalberts snapt wel dat mensen niet weten waar ze voor stemmen. "De informatie is er niet. De keuzes zijn veel te technisch. Die partijen vinden grotendeels toch hetzelfde. Dan wordt het toch wel een arme toestand", vindt hij.
Niet iedereen is het eens met Aalberts. Bijzonder hoogleraar ecologisch waterbeheer Piet Verdonschot van de Universiteit van Amsterdam vindt dat er wel degelijk iets te kiezen is: "Er zijn partijen die willen behouden wat er nu gaande is: het voortzetten van de intensiteit van de landbouw, maar ook het voortzetten van de afvoerversnelling van water, maar er zijn ook partijen die dat willen veranderen", stelt hij.
Ook Jeroen Haan, dijkgraaf waterschap De Stichtse Rijnlanden, waar onder andere de stad Utrecht in ligt, vindt stemmen nuttig: "Er zijn echt een hele hoop vraagstukken waar water de sleutel bij speelt", stelt hij. "Waar moeten we gaan bouwen? Doe je dat in hoge of lage delen van Nederland, in hoge of lage delen van polders?", noemt hij als voorbeeld. Een andere is hoe intensief we het water zuiveren: "Doen we dat ook met microplastics? Medicijnresten?" Partijen denken daar anders over, stelt hij.
De functie van Haan, dijkgraaf, wordt overigens niet gekozen. Het is een soort burgemeester van het waterschap.
'Zet daar experts neer'
Wat Aalberts betreft zouden de waterschappen bestuurd moeten worden door experts en zouden de Provinciale Staten het budget moeten beheren. "De algemene besturen van de waterschappen kunnen niet aantonen dat ze toegevoegde waarde hebben boven experts", vindt hij.
Verdonschot snapt die mening wel. De waterschapsbesturen kunnen nu al weinig beslissen: "Ze hebben Europa, een nationale regering en een provinciale overheid over zich heen. Er zijn veel mensen die meekijken en je kunt je afvragen of je dat politiek maakt", zegt hij.
Het feit dat Europa zoveel invloed heeft, komt volgens hem omdat de waterschappen hun werk niet goed doen. Op sommige plekken is het te droog, op andere plekken is er juist te veel water en er waterkwaliteit blijft ook achter. "Op al die drie gebieden zijn de waterschappen achtergebleven", vindt hij.