Politiek
EO

'Kernenergie en gas duurzaam? De lobby wint het van de wetenschap!'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kernenergie en gas duurzaam? De lobby wint het van de wetenschap!'

Wat zijn duurzame energievormen waar banken en pensioenfondsen in kunnen investeren? In Brussel is daar een fel debat over ontstaan, nu de Europese Commissie voorstelt om ook kernenergie en aardgas het label 'groen' te geven. Europarlementariër Jan Huitema van de VVD vindt het wel een goed idee, Paul Tang van de PvdA niet.

Een groen label voor gas en kernenergie, is dat wel logisch?

Tang vindt dat de lobby het heeft gewonnen van de wetenschap. Frankrijk en Oost-Europese landen willen graag investeringen in kernenergie en aardgas, en drukken dat volgens hem door. "Het is een onzalige coalitie", stelt de PvdA’er. "Het idee was dat juist de wetenschap zou bepalen wat past in de overgang naar een duurzame samenleving. Dit is gewoon politieke bemoeienis."

Aardgas is volgens Tang niet groen, vanwege de uitstoot van broeikasgassen. En kernenergie ook niet, vanwege nucleair afval en hoge kosten. "Zo halen we de doelen niet!"

Wetenschap

Huitema vindt dat het commissievoorstel wél op wetenschappelijke criteria is gebaseerd. Als Oost-Europese landen kolencentrales sluiten in ruil voor aardgascentrales, is er wel degelijk veel milieuwinst geboekt. "En de Co2 die vrijkomt bij verbranding van gas wordt ook opgevangen. Bovendien geldt deze regeling alleen maar in de transitiefase tot 2030."

De VVD’er stelt dat Europa met name kernenergie ook hard nodig gaat hebben, als stabiel alternatief naast zonne- en windenergie. "De vraag naar elektriciteit groeit alleen maar. We gaan elektrisch rijden, de industrie stapt erop over. Onze hele samenleving wordt geëlektrificeerd. Dat red je niet met zon en wind. Je hebt een stabiele basis nodig, een back-up. Ik zeg dat niet alleen, maar ook het IPCC."

Huitema zou investeringen in gas het liefst overslaan, en gelijk willen overstappen op kernenergie om niet afhankelijk te zijn van Rusland. Tang noemt kernenergie 'een nieuwe dure rechtse hobby', waarvoor het Nederlandse kabinet te weinig geld heeft gereserveerd. "Het kan niet zo gemakkelijk variëren in omvang en zo een buffer vormen voor zon en wind. Het is nog oude technologie uit de jaren '50." Huitema verwacht dat juist met het groene label het rendabel wordt om te investeren in vernieuwing van kerncentrales.

Het commissievoorstel komt nog in stemming bij de lidstaten en het Europees parlement.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie