Wie wordt de opvolger van Franciscus als paus?
- Nieuws
- Wie wordt de opvolger van Franciscus als paus?
Nu Paus Franciscus is overleden, zullen in Rome de kardinalen van de katholieke kerk bijeenkomen voor het beroemde conclaaf. Wat daaruit komt, is totaal onvoorspelbaar, zegt Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad in De Ongelooflijke Podcast.
Mensen die zeggen zeker te weten wat eruit komt, moet je met een korreltje zout nemen, zegt De Wit: "Als het achteraf blijkt te kloppen, is dat meer geluk dan wijsheid."
#243 - Paus Franciscus (1936-2025): zijn leven, invloed en opvolging (met Anton de Wit en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast
Dit komt omdat de kardinalen echt afgesloten zitten van de wereld: ze worden letterlijk opgesloten. "Telefoons worden ingenomen, ze mogen het nieuws niet volgen, ze krijgen geen kranten, de WiFi wordt uitgeschakeld. Zelfs de luiken gaan dicht", vertelt De Wit.
Dat het compleet onvoorspelbaar is, houdt mensen overigens niet tegen om een wedje te leggen: bij wedkantoren kun je altijd inzetten. Dit gebeurt soms zo massaal, dat de kerk het in de 16e eeuw wel eens verboden heeft. "Ik zag dat er al een Twitteraccount was met lijsten en percentages hoeveel kans iedereen maakt", vertelt De Wit.
De kerk zegt overigens dat God zelf – in de vorm van de Heilige Geest – het proces leidt. "Ze zijn heel veel aan het bidden", zegt De Wit.
Grootste conclaaf ooit
Wat bijzonder is aan dit conclaaf, is dat het aantal kardinalen veel hoger is dan vroeger. "Franciscus heeft heel veel kardinalen genoemd. Er zijn nog nooit zoveel kiesgerechtigde kardinalen geweest als nu. Het is het grootste conlaaf ooit", zegt hij. Bij het vorige conclaaf waren er zo'n 115 stemmers, nu zijn het er zeker 120. "Ze zijn stemgerechtigd tot hun 80e, daarna kun je niet meer kiezen en niet gekozen worden."
Vroeger waren er vooral Europeaanse kardinalen, maar tegenwoordig zijn er veel meer Aziatische en Afrikaanse kardinalen. "Sommigen zijn maar een paar keer in Rome geweest. Zij kennen het nog niet zo, ze kennen de mores niet, ze komen daar fris aan. Dat maakt het nog onvoorspelbaarder."
Franciscus was de eerste niet-Europese paus in 1300 jaar, maar het zou heel goed kunnen dat er opnieuw een niet-Europese paus wordt gekozen, denkt De Wit. "Het is altijd maar de vraag welke afslag ze nemen. Misschien denken ze: we moeten afmaken wat Franciscus is begonnen. Maar anderen zullen zeggen: de vernieuwingen van Franciscus gingen te snel, we moeten een wat behoudendere paus."
Voor mensen die willen weten hoe het conclaaf werkt, raadt De Wit de film Conclave aan, die vorig jaar uitkwam.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.