Podcast

Ben Tiggelaar roept werkgevers op: stop met gluren, begin met motiveren

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben Tiggelaar roept werkgevers op: stop met gluren, begin met motiveren

[EO] Welke websites jij bezoekt, hoeveel letters je typt, hoe lang je plaspauzes duren: de vraag naar 'gluursoftware' waarmee bedrijven over schouders van thuiswerkende medewerkers kunnen meekijken, is sinds de coronacrisis enorm gestegen. Bizar, vindt leiderschapsexpert Ben Tiggelaar. "Er zijn veel creatievere methoden waarmee je je werknemers wél op afstand kunt motiveren", zegt hij tegen Arie Boomsma in de nieuwste aflevering van de podcast Goed Werk.

#4 - Goed Werk: Ben Tiggelaar: baas begluurt thuiswerker en dat is dom - Geld of je leven

Nu thuiswerken de nieuwe norm blijkt, houden veel werkgevers in de gaten of hun werknemers wel genoeg uren maken. Vakbond FNV kreeg veel klachten van callcentermedewerkers die door hun werkgevers werden gedwongen om hun webcam aan te zetten. Dat controleren leidt tot toenemende robotisering van werknemers, waarschuwde het Rathenau Instituut vorige week in een rapport aan de Tweede Kamer.

"Je kunt je toch niet voorstellen dat iemand daar ook maar enigszins gemotiveerd van raakt", zegt Ben Tiggelaar daarover in de nieuwste podcast van Goed Werk, die gaat over effectief samenwerken – dichtbij én op afstand.

"Er zijn veel creatievere methoden waarmee je je werknemers wél op afstand kunt motiveren", vertelt Tiggelaar. "Bijvoorbeeld door samen te experimenteren. Dat werkt heel motiverend, ontdekten motivatieonderzoekers McGregor en Doshi. Laat je team elke week een klein experimentje doen: vraag hen om ideeën over samenwerken op afstand te bedenken en te testen. Dat roept een hoop creativiteit en leuk onderling contact op en houdt je medewerkers dus gemotiveerd in hun werk.”

Afstand funest voor samenwerken

Samenwerken op afstand is moeilijk, vertelt Tiggelaar: "Goed samenwerken is sowieso al een uitdaging, laat staan als het op afstand moet. Alleen al de perceptie van afstand maakt dat mensen elkaar langer wantrouwen en minder gauw bereid zijn om informatie te delen of samen te werken. Blijkbaar trekken we ons minder aan van mensen die verder weg zitten. De grens ligt ongeveer bij 130 meter. Daarna maakt het niet uit of je nu aan de andere kant van de stad zit of op de maan. De mensen die het beste en meeste samenwerken, blijkt uit onderzoek, zijn de mensen die bij elkaar op de afdeling zitten."

Daarom is het bij samenwerken op afstand belangrijk om de 'kleine stukjes communicatie' die normaal op de werkvloer de hele dag door plaatsvinden, onderling te stimuleren. Tiggelaar: "Als je er even niet uitkomt in Excel, vraag je dat als je thuiswerkt niet snel aan een collega. Vervolgens ga je zelf een uurtje klooien en raak je gefrustreerd. Zeg dus tegen elkaar: 'Als je iets kleins hebt, het maakt niet uit hoe klein, bel gewoon.' Organiseer je dat niet, dan is dat een enorm gemis."

Random koffietje

Bij softwarebedrijf AFAS laten ze dit onderlinge contact niet aan het toeval over. Of eigenlijk wel: elke week worden twee medewerkers van dit softwarebedrijf willekeurig aan elkaar gekoppeld voor een digitale kop koffie.

HR-directeur Britt Breure, die ook aanschuift in Goed Werk: "Het routinematige werk kan heel goed op afstand. Maar de creativiteit, verbondenheid en energie ontstaat normaal gesproken tijdens toevallige ontmoetingen bij de koffieautomaat. Als je even iets bespreekt wat niet over werk gaat. Of als je samen successen viert. Die momenten proberen wij nu bij AFAS te organiseren, bijvoorbeeld met deze random coffee calls. Het verlaagt de drempel voor spontaan contact, dat we nu zo missen."

Luister de podcast Goed Werk...

Meer tips over samenwerken (op afstand)? Luister de vierde aflevering van de podcast Goed Werk, waarin Arie Boomsma praat met gedragswetenschapper en NRC-columnist Ben Tiggelaar en met directeur HR bij softwarebedrijf AFAS Britt Breure.

Dit kan onder andere via de site, de app, Apple podcasts en Spotify.

…en praat mee op LinkedIn!

Hoe werkt samenwerken voor jou? Volg Goed Werk op LinkedIn en praat mee!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie