Hoogleraar: 'Werkstress kost de samenleving 3 tot 5 miljard per jaar'
- Nieuws
- Hoogleraar: 'Werkstress kost de samenleving 3 tot 5 miljard per jaar'
De groeiende werkstress wordt een steeds groter probleem. Maar toch komen er weinig oplossingen op tafel en blijven we er vooral maar over praten, ziet hoogleraar stress en veerkracht, Christiaan Vinkers. Ook wijst hij op het kostenplaatje: "Werkstress kost de samenleving zo’n drie tot vijf miljard euro per jaar", stelt hij bij Spraakmakers.
Stand.nl: We moeten werkstress veel serieuzer nemen
Die kosten zitten volgens Vinkers met name in de uitval en het minder functioneren door de stress. "We praten veel over werkstress, maar we hebben er bijzonder weinig grip op", vervolgt de hoogleraar. "De vraag is nu: wat kun je er aan doen? Je ziet dat we nu veel te laat ingrijpen. Je moet de dialoog tussen werkgever en werknemer vroeg beginnen. Het is een verantwoordelijkheid van beiden."
Daar is voorzitter van vakbond CNV, Piet Fortuin, het mee eens. Uit onderzoek van de vakbond bleek dat 1 op de 5 werknemers tegen een burn-out aanloopt. "Er wordt nu veel over gesproken, maar het blijft een ondergeschoven kindje op de werkvloer", aldus Fortuin.
'Je mag zwanger worden'
Sjirk Kuijper was tot voor kort hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. Nu is hij weer een ‘gewone’ redacteur. Iets dat veel stress wegneemt. Een onderwerp waar hij in zijn tijd als werkgever wel heel veel oog voor probeerde te hebben. "Mensen hebben ook veel te maken met dingen naast het werk: mantelzorg, zorg voor kinderen", aldus Kuijper. "Als werkgever ben ik daar altijd heel coulant in geweest. We zeiden altijd tegen iedereen: je mag zwanger worden."
Mantelzorg
Anne Bannink schreef een boek over de mantelzorg die ze voor haar demente man en haar moeder deed, terwijl ze ook nog werkte. "Ik heb het overleefd, zoals zoveel echtgenotes van partners met dementie", vertelt ze. "Het waren tropenjaren, het gaat alsmaar door. Het lijkt een beetje op een steen die langzamerhand uitgehold wordt."
Toch hield ze het vol. Dat deed ze onder meer door haarzelf perspectief te geven. "Ik had een plan gemaakt voor als ik het niet meer aan zou kunnen."
Negatieve ontwikkelingen
De komende jaren zal de werkstress, door onder meer de krappe arbeidsmarkt, niet af gaan nemen. Wat is dan de oplossing om dit tegen te gaan? Volgens Karen Oude Hengel, onderzoeker bij TNO, zijn er helaas geen kant- en klare oplossingen. "We zien dat er een aantal negatieve ontwikkelingen op ons afkomen: vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en flexcontracten", aldus Oude Hengel. "Het belangrijkste voor de werkgever is: geef steun en de mensen meer invloed op de werktaken."
Daar herkent voormalig hoofdredacteur Sjirk Kuijper zich in: "Geef mensen de ruimte om bijvoorbeeld iets later te komen, of een privé telefoontje te plegen", bepleit hij.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!