Economie
NOS

Cijfers UWV: meer faillissementen, maar relatief weinig werklozen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cijfers UWV: meer faillissementen, maar relatief weinig werklozen

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn ruim een kwart meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Ook waren er meer reorganisaties. Maar door de krapte op de arbeidsmarkt vonden veel mensen snel een nieuwe baan, vertelt Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie van het UWV in het Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Er gaan dus meer bedrijven failliet, maar lang niet iedereen heeft daarna een werkloosheidsuitkering nodig. Witjes legt uit hoe dat zit. "Dat heeft te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn al drie jaar lang meer openstaande vacatures dan werklozen." Dat zorgt ervoor dat ontslagen werknemers snel aan een nieuwe baan komen en dus geen WW-uitkering aan hoeven te vragen. Want, "ze gaan van werk naar werk."

Toch is het niet zo dat iedereen meteen weer een nieuwe baan heeft. Voor een bepaalde groep werknemers is dat lastiger, legt Witjes uit. "Vooral werknemers met een eenzijdig arbeidsverleden die vaak jarenlang bij één bedrijf hebben gewerkt. Zij hebben vaak weinig aan bijscholing gedaan, maar zijn wel altijd bevlogen en loyale werknemers geweest." Volgens Witjes gaat het vaak om mensen met een administratieve baan. "Hen kost het meer moeite om die omschakeling naar een nieuwe werkgever te maken."

Collectief ontslag

Ook het aantal werkgevers dat bij het UWV collectief ontslag aanvroeg is flink toegenomen, vertelt Witjes. "Dat zie je vaker als het economisch minder goed gaat. Bedrijven gaan failliet of besluiten dingen anders aan te pakken. Denk aan organisatorische veranderingen, technologische ontwikkelingen of het efficiënter inrichten van het productieproces." Ook worden volgens Witjes stijgende kosten vaak als reden genoemd voor grote ontslagrondes.

Toekomst

Witjes denkt dat het aantal reorganisaties en faillissementen de komende tijd beperkt zal toenemen. Toch kijkt hij er op een positieve manier naar. "Als er mensen werkloos worden vanuit een reorganisatie of faillissement, dan helpt dat weer andere bedrijven. Veel bedrijven zitten te springen om mensen en zitten er als een havik bovenop om deze mensen binnen te hengelen."

Op langere termijn schetst Witjes een ander beeld. "Over 5 jaar zullen de demografische omstandigheden een steeds grotere stempel drukken op de arbeidsmarkt." Doordat er steeds meer mensen met pensioen gaan verwacht hij dat de krapte in verschillende beroepsgroepen langdurig zal aanhouden. "Dus uitdagingen zat."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie