Twee maanden Brexit: het piept en het kraakt
- Nieuws
- Twee maanden Brexit: het piept en het kraakt
[EO] Na jaren onderhandelen was het twee maanden geleden eindelijk zo ver: Groot-Brittannië verliet de EU. De podcast Europa Draait Door maakte de balans op met Brexit-specialist Rem Korteweg van het instituut Clingendael. Conclusie: het piept en het kraakt en we zijn nog lang niet van de onderhandelingen af...
#51 - We maken na 2 maanden de balans van Brexit op. Conclusie: het piept en kraakt aan alle kanten (S02) - Europa draait door
Korteweg is erg kritisch op de situatie. "Een deel van de doembeelden waar voor gewaarschuwd werd in aanloop naar het akkoord, is ook waarheid geworden. Het valt echt niet mee...", vertelt hij. Daar zijn veel voorbeelden van: "Er zijn grote problemen als je vanuit het Verenigd Koninkrijk spullen naar de Europese Unie wil vervoeren. Er zijn grote problemen bij de Britse visserij. Er zijn grote problemen voor Britse bands en artiesten die willen optreden in de Europese Unie."
De Britse regering spreekt van teething problems, kinderziektes, maar dat is niet helemaal terecht, vindt Korteweg. "Brexit gaat een enorme spanning zetten op de relaties binnen het Verenigd Koninkrijk, tussen bijvoorbeeld Engeland en Schotland", aldus Korteweg.
Toch klopt het wel dat Engeland ook gaat profiteren van de Brexit: "Sommige sectoren zullen profiteren", denkt hij. "Als het gaat over nieuwe, modernere vormen van financiële dienstverlening, kunnen de Britten competitiever zijn."
Noord-Ierland
Ook de grens tussen Ierland en Noord-Ierland gaat nog een hoofdpijndossier worden. Oud-Brexit-onderhandelaar David Frost is tegenwoordig EU-adviseur van de Britse regering en hij haalt nogal uit richting de EU. Gisteren noemde hij in The Sunday Telegraph de Europese Unie zelfs 'kwaadwillend'.
Eerder bepaalden de Britten eenzijdig de gewenningsperiode met een soepele grensovergang tussen Ierland en Noord-Ierland te verlengen. Dit kwam op veel kritiek te staan van de Europese Unie, maar ook van Ierland. "Er was een akkoord gemaakt maar de EU en de Britten staan weer lijnrecht tegenover elkaar", vertelt Tim de Wit. Het zal niet de laatste keer zijn dat Frost in het nieuws is, denkt hij: "David Frost, onthoud die naam."
Orban en #EUolifant
In de podcast wordt ook gesproken over de Europese delegatie van de Hongaarse partij Fidesz - de partij van Viktor Orban - die uit de christendemocratische eurofractie EVP lijkt te zijn gezet, maar zelf zegt nog wel lid te zijn van de "christendemocratische familie". Verder vertelt Arend Jan Boekestijn over de hashtag #EUolifant, waar hij probeert het onderwerp 'Europese Unie' wat meer in debatten krijgen.
Luister de podcast via de site van NPO Radio 1, via de nieuwe app NPO Luister of via je favoriete podcastplatform.