Buitenland
NOSNTR

Psychiatrische klinieken opgericht om Iraanse vrouwen zwijgen op te leggen

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Psychiatrische klinieken opgericht om Iraanse vrouwen zwijgen op te leggen

Vrouwen die ervoor kiezen geen hijab te dragen, worden door de Iraanse overheid opgenomen in zogenaamde klinieken waar ze wetenschappelijke en psychologische behandelingen zouden krijgen. Deze vorm van psychiatrie is "geen pretje" volgens literatuurcriticus Mojdeh Feili.

Psychiatrie als wapen tegen vrouwen die geen hijab willen dragen in Iran

Feili denkt dat de oprichting van de psychiatrische klinieken een manier is om vrouwen nog meer hun rechten af te nemen. "Alleen op deze manier lijkt het erop alsof er zorg voor hen gedragen wordt, door te zeggen dat deze vrouwen mentaal ziek zijn, maar eigenlijk wordt hun stem als ongeldig verklaard." De klinieken zullen eerder een soort gevangenissen zijn.

Bekend fenomeen

Het is niet voor het eerst dat psychiatrie als wapen wordt ingezet. "Het is al vaker gebeurd dat protesteerders in een mentale inrichting worden gegooid, de verhalen die we daaruit horen zijn nooit mooi. We horen over elektroshocktherapie en drugs die toegediend worden waardoor ze juist nog slechter gaan." Onlangs is de mannelijke activist Kianush Sanjari in een kliniek gestorven. De Iraanse overheid zegt dat het gaat om zelfdoding, maar zijn familie ontkent dat. Begin november werd de doctoraatsstudente Ahoe Daryaei in Teheran opgepakt. Zij protesteerde tegen de kledingvoorschriften nadat zij door beveiligers werd aangesproken omdat zij haar hoofddoek niet (op de juiste manier) droeg. Daarom trok ze haar kleren uit tot op haar ondergoed. Ze is opgepakt en wordt nu neergezet als iemand die psychisch niet in orde is. Feili: "Maar ze zegt zelf in een statement dat ze dit heel gericht heeft gedaan als protest."

Onveilig

"Ik denk dat wij, als Iraanse gemeenschap, ons ook niet veilig voelen." reageert Feili op de vraag waarom er geen Iraanse psychologen met ons wilden praten over dit onderwerp. "Er zijn ook vaker incidenten geweest waarbij mensen die zich hebben uitgesproken zijn omgelegd of hun huizen overhoop worden gehaald. Het angstbeeld heeft hele lange arm. dat is precies wat het regime wil, dat we niet durven te spreken." Als literatuurwetenschapper ziet Feili vaker terug in de literatuur dat vrouwen worden weggezet als hysterisch als ze zich uitspreken. "Bijvoorbeeld het boek van Jacqueline Roy, 'The fat lady sings'. Zij laat de lezer meemaken hoe het is om in zo'n kliniek te zitten."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie