Podcast
EO

In de jaren '80 waren juist homo’s tegen het homohuwelijk: 'We zagen het als verburgerlijking'

foto: Stephan Sanders
  1. Nieuwschevron right
  2. In de jaren '80 waren juist homo’s tegen het homohuwelijk: 'We zagen het als verburgerlijking'

Mensen associëren tegenstand tegen het homohuwelijk vooral met religieuzen, maar in de jaren '80 waren er ook juist homo’s die ertegen ageerden terwijl het CDA voorstander was. "Toen ik als vijfentwintigjarige het vak homostudies gaf, vond ik het homohuwelijk waanzin", vertelt schrijver Stephan Sanders in de Ongelooflijke Podcast. Hij zag het toen als 'burgerlijk, christelijk gedoe'; "een heel slecht idee!"

Homoseksualiteit en de kerk

De podcast heeft als onderwerp ‘homoseksualiteit en de kerk’, een combinatie die vaak moeizaam is. Sanders, zelf homo én gelovig, merkt hier echter weinig van in zijn (katholieke) kerk: "Als ik op zondagochtend in de kerkbank zit, zitten er zo’n twintig homo’s of lesbo’s om me heen. En die zijn ook gewoon vrijwilliger in de kerk", vertelt hij.

De officiële regel in de Rooms-Katholieke kerk is dat praktiserende homo’s niet mogen meedoen met de communie, maar Paus Franciscus vindt dat er wel een oogje mag worden toegeknepen.

#99 - 'Homoseksuelen hebben een voorsprong in de kerk' met Stephan Sanders en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

De Bijbel is volgens sommigen klip en klaar over homoseksualiteit. In Leviticus staat bijvoorbeeld: 'Je mag niet het bed delen met een man zoals met een vrouw, dat is gruwelijk' en ook op andere plekken zijn dit soort passages te vinden. Dit is de reden waarom veel christenen het 'praktiseren' van homoseksualiteit afkeuren en het tot op de dag van vandaag een heet hangijzer is.

Sanders leest in de Bijbel echter iets anders: "Dit gaat over ongeordende seksuele betrekkingen." Het is een pleidooi tegen chaos en verkrachting, denkt hij. Het verbaast hem dat zoveel mensen heel stellig denken te weten wat God bedoeld heeft.

Theoloog Stefan Paas valt hem bij: "We weten niet hoe dit soort geboden bedoeld zijn. Maar we weten wel: men kende niet de begrippen hetero- en homoseksualiteit als identiteit."

'Homoseksualiteit als identiteit ontstond pas in de 19e eeuw'

Homoseksualiteit als identiteit is namelijk vrij nieuw, vertelt Sanders. "In de negentiende eeuw hebben zenuwartsen en pathologen niet alleen de verschillende mensenrassen bedacht, maar ook de verschillende seksualiteiten", vertelt hij. Homoseksueel gedrag heeft altijd bestaan, maar toen werd het pas 'verinnerlijkt' tot vastliggende identiteit, aldus de schrijver. Een van de eerste artsen die over homoseksualiteit sprak was de katholiek Richard von Krafft-Ebing. Volgens hem was de ontwikkeling van de homoseksueke identiteit juist te danken aan het christendom. Met het 'homohuwelijk' als voltooiing van dat proces.

Sanders kwam een aantal jaar geleden in het nieuws omdat hij tot geloof kwam. Deze verandering was voor hem ingewikkelder dan het uit de kast komen als homo, zegt hij zelf.

Ster advertentie
Ster advertentie