Sport
BNNVARA

Homoseksualiteit in de sportwereld: 'Ik was bang niet meer als sporter gezien te worden'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Homoseksualiteit in de sportwereld: 'Ik was bang niet meer als sporter gezien te worden'

Deze week kwam de zeventienjarige voetballer Jake Daniels uit de kast als homoseksueel. Hij speelt voor tweedeklasser Blackpool en is de eerste Britse, mannelijke profvoetballer sinds 32 jaar die naar buiten heeft gebracht dat hij homoseksueel is. Casper Boom, oud-korfbalinternational en ervaringsdeskundige, kan zich voorstellen hoe de jonge voetballer zich gevoeld moet hebben. "Ik dacht dat ik versmald zou worden tot 'die homo', en niet meer gezien zou worden als sporter", zegt hij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Boom kwam zelf rond zijn dertigste uit de kast als homoseksueel. Dat voetballer Daniels op zo'n jonge leeftijd al voor zijn seksualiteit uitkomt, vindt Boom knap. "Alle schijnwerpers zijn nu op hem gericht en de media zijn er vol opgedoken. Ga er maar aan staan als zeventienjarige."

Angstbeelden

De aandacht die gericht is op uit de kast komen verhoogt de drempel om als sporter open te zijn over je seksualiteit, ervoer ook Boom. Zo had de oud-korfballer last van angstbeelden: "Homo wordt nog steeds veel als scheldwoord gebruikt en geassocieerd met iets slechts, zwak of negatiefs." Ook had Boom niet veel rolmodellen in de sport waaraan hij zich kon spiegelen. In zijn geboortedorp was homoseksualiteit niet heel zichtbaar: "Ik had het gevoel de enige te zijn."

De belangrijkste reden voor Boom om niet uit de kast te komen, was de angst om alleen nog als homo gezien te worden. "Ik was bang versmald te worden tot mijn seksualiteit en dat mensen mij niet meer zouden zien als sporter, gymdocent, broer of buurman."

Luister naar de Schaduwspits: een podcast over buitenbeentjes in de topsport, vooroordelen, gemiste kansen en het belang van een rolmodel.

De Schaduwspits

De Schaduwspits

Machocultuur

Boom denkt dat het voor mannen moeilijker kan zijn om uit de kast te komen als sporter dan voor vrouwen. "De machocultuur in sport komt overeen met sterk en stoer. Woorden die masculiniteit uitdragen. Het algemeen heersende beeld van een homoman is vrouwelijk en flamboyant, dat zijn stereotyperingen die niet met elkaar overeen komen."

Bewustwording

Nu geeft Boom gastlessen aan sportopleidingen en probeert hij bij de toekomstige sportprofessionals bewustwording te creëren. "Ze hebben een belangrijke rol om een goed sportklimaat te creëren, niet alleen op sportief, maar ook op menselijk en sociaal vlak."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie