Advocaat Harlequin: 'De inborst van de mens is slecht en dat is een bevrijding'
- Nieuws
- Advocaat Harlequin: 'De inborst van de mens is slecht en dat is een bevrijding'
Een wereldbeeld waarin de meeste mensen deugen, zorgt voor een samenleving die te gericht is op vergelding. Dat stelt strafrechtadvocaat Natacha Harlequin in De Ongelooflijke Podcast, die daarom pleit voor meer vergeving: "In het rechtssysteem is daar ruimte voor."
#123 - Wat doet het verdedigen van moordenaars en zedendelinquenten met je mensbeeld en geloof? (met advocaat Natacha Harlequin en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast
Harlequin, die als strafrechtadvocaat dagelijks in contact staat met vermeende criminelen, heeft geleerd voor niemand haar hand in het vuur te steken. Ook niet voor haarzelf? "Nee, natuurlijk niet. Als het erop aankomt, denk ik aan mijn eigen agenda", aldus de advocaat.
Volgens Harlequin is de mens van nature dan ook slecht en op zichzelf gericht: "Kijk naar de maatschappij waar we nu in leven: het gaat om mensen voor schut zetten, mensen verraden, daaraan verdienen. Iedereen is heel individualistisch, het is altijd: what’s in it for me?"
Tweede kans
De strafpleiter ziet dit negatieve mensbeeld echter juist als iets positiefs: Als je dat weet, ik zie het als een bevrijding. Bij iedereen die ik dan tegenkom en meevalt, denk ik: joh, prima." Bovendien zorgt het idee dat niemand boven de ander staat, in haar professie voor een zekere vergevingsgezindheid richting misdadigers: “"ls het recht zijn beloop heeft gehad, dient er gewoon verder te worden gegaan met het leven en verdient iedereen een tweede kans."
Vaste gast en theoloog Stefan Paas reageert dat een tegenovergesteld, optimistisch mensbeeld juist kan leiden tot strengere straffen: "Als je ten diepste gelooft dat de mens deugt, dan moet je de rotte appels – waar jezelf nooit bij hoort – zo ver en zo lang mogelijk wegstoppen. Want dat stoort het mensbeeld."
Paas trekt een parallel met de toeslagenaffaire: "In een controlerende samenleving zetten we eerder een onschuldig iemand vast, dan dat er af en toe iemand door de mazen in de wet glipt."
Lerend vermogen
In de ogen van Harlequin leven we momenteel in een dergelijke samenleving, waarin volledige vergelding heerst: "Je hoort nu rechters zeggen dat ze iemand niet voorwaardelijk kunnen vrijlaten, omdat ze het niet kunnen verkopen aan de maatschappij. Dan denk ik: hoezo niet?"
De strafpleiter vindt dan ook dat we altijd rekening moeten houden met het lerend vermogen van veroordeelden: "Ook zo’n vermeende rotte appel heeft een kern. Ik probeer daarom in gesprekken altijd een perspectief mee te geven, hoe slecht iemand volgens de samenleving ook is."
De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.
Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website of app, Spotify, Apple Podcasts en andere platforms.