Extremisme-expert: 'De BBB is geen extreme partij'
- Nieuws
- Extremisme-expert: 'De BBB is geen extreme partij'
De grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, de BBB, wordt regelmatig in één adem genoemd met extreme partijen. En dat is onterecht, vindt fundamentalisme-expert en filosoof Rik Peels in De Ongelooflijke Podcast. "De BBB is zeker geen radicale beweging."
#133 - Extreme opvattingen, complotten, religie en de winst van BBB (met Rik Peels en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast
Er zitten ongetwijfeld mensen met extreme meningen in de achterban van BBB, zegt Peels, maar dat betekent niet dat de partij radicaal is. "Als je ziet dat een boer met een trekker de deur van het provinciehuis inbeukt of asbest op de snelweg in de fik steekt, zijn dat gevaarlijke ontwikkelingen. Maar daar heeft partijleider Caroline van der Plas altijd openbaar afstand van genomen. De acties staan voor een bredere onvrede die onder de bevolking heerst. Het is een beweging van onderaf: mensen die zich niet gehoord en gezien voelen."
Extremisme
Peels: "Het is ook heel moeilijk om vast te stellen wat extremisme is. Men zegt wel eens: 'The one person’s terrorist is another person’s freedom fighter.' Het heeft allemaal met de context te maken. Je zou Martin Luther King of Nelson Mandela ook extremisten kunnen noemen: hun gedrag had grote maatschappelijke gevolgen. We noemen ze nu geen extremist, maar veel mensen zagen ze in die tijd wel zo."
Die context is voor theoloog Stefan Paas ook belangrijk voor de partij van Van der Plas. "In een gezelschap van heel linkse mensen is de BBB heel extreemrechts. In een gezelschap van heel rechtse mensen vinden ze de VVD al heel links."
Snelle groei
De link tussen de BBB en FvD wordt gelegd vanwege de snelle opkomst van beide partijen. En die snelle groei is niet nieuw, vertelt Paas. "Sinds Pim Fortuyn zien we een lijn van partijen die in een keer heel veel stemmen krijgen. Die bewegingen komen voort uit een gevoel van miskenning. Maar de kunst is om dan door te pakken. Het is heel moeilijk om op onvrede een partij te bouwen: je moet namelijk ook iets wél willen en een idee hebben waar het land naartoe moet."
Peels haakt aan: "Zelfs als de partij in elkaar klapt, staat de partij symbool voor een grote onvrede onder de bevolking. We hebben natuurlijk de kinderopvangtoeslagaffaire gehad, en de situatie in Groningen. Daar moet je wel iets mee."