Millennial-vertegenwoordiger Talitha Muusse: 'We hebben behoefte aan nieuwe verhalen, aan visie'
- Nieuws
- Millennial-vertegenwoordiger Talitha Muusse: 'We hebben behoefte aan nieuwe verhalen, aan visie'
Wie zit na 17 maart 2021 in het Haagse Torentje? Bram Douwes, voorzitter van de commissie-Douwes, neemt tot en met de verkiezingsdag acht mensen een scherp, maar fair, sollicitatiegesprek af in de PowNed podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president. Daarna zal de commissie een voordracht doen voor de nieuwe minister-president van Nederland.
Voor dit derde sollicitatiegesprek heeft de commissie de jongste kandidaat die reageerde op de vacature aan tafel zitten. De 29-jarige Talitha Muusse is bedrijfskundige, dagvoorzitter, generatie-expert en sinds enkele weken presentator van de late night talkshow Op 1. Een kandidaat die van vele markten thuis is. Krijgt Nederland na 17 maart de jongste minister-president in zijn geschiedenis?
Millennial-president
Mevrouw Muusse onderzoekt sinds een jaar of acht wat jongeren denken en vinden. Door vriend en vijand wordt ze gezien als stem en gezicht van de zogenaamde Millennials.
Commissievoorzitter Bram Douwes is niet het type van koetjes en kalfjes, dus valt hij direct met de deur in huis en vraagt de sollicitante waarom zij geschikt is als de nieuwe minister-president. Klip en klaar is haar antwoord: "Wat ik heel erg heb gemist de afgelopen periode is visie, dus een lange termijn. Ik denk dat dit een hele fundamentele tijd is waarin we leven. Met een klimaatcrisis die op ons afkomt, maar ook de wijze waarop technologie ons leven beïnvloedt en onze samenleving beïnvloedt. Wat ik heel erg op dit moment mis, is het denken in eeuwen bijna. In wat voor eeuw leven we nou? Wat zijn nou de grote lange lijnen over twintig, dertig, veertig, vijftig jaar die onze manier van samenleven beïnvloeden En wat vinden we daar nou echt van?"
Verschillende petten
Mevrouw Muusse is van vele markten thuis. Ze is vertegenwoordiger van de jonge generatie, lobbyist, adviseur bij het ministerie van Defensie en sinds kort presentator van de NPO-talkshow Op 1. Commissievoorzitter Douwes vraagt of dit niet teveel rollen zijn. Ten onrechte, volgens Muusse. "Ik vind wel dat dit de nieuwe tijd is. Ik denk dat mensen, zeker de jonge generatie, die gaat veel meer het nieuws en informatie tot zich nemen via de persoonlijke lijn. Dus die volgen personen, die volgen bepaalde journalisten, opiniemakers en mensen die allerlei verschillende petten op hebben, voor duiding van het nieuws."
Clint Eastwood
Talitha Muusse zit tegenover de commissie-Douwes duidelijk op haar praatstoel. Ze springt van de hak op te tak en belandt via de spaghettiwesterns met Clint Eastwood in het oude Hollywood bij de cancel culture die onze samenleving steeds meer in de tang lijkt te hebben.
Talitha in het Torentje
Op haar eerste werkdag als minister-president van Nederland zou Talitha Muusse direct de democratie aanpakken: "Ik vind dat dat teveel onderbelicht is, ook nu weer in de verkiezingsprogramma's. We denken te weinig na over de spelregels waarmee besluiten tot stand komen. Dus we hebben het heel erg over de inhoud: klimaat, zorg, onderwijs, woningmarkt. Maar de democratie zelf… We zitten nog steeds met een systeem uit 1800 wat niet meer in spelregels veranderd is. En dan heb ik het erg over inspraak, referenda, burgerraden. Maar ook hoe worden de mensen in het parlement gekozen, de functie van de Eerste Kamer."
"Ik denk dat de democratie zelf, als instituut, verouderd is ten opzichte van een samenleving en een bevolking die hoger opgeleid is dan ooit, social media heeft, beter geïnformeerd is, diverser is dan ooit. En dat onze democratie dus helemaal uit de pas loopt met de ontwikkeling van de samenleving en vooral het gevoel van mensen die willen meedoen en het ondernemerschap in de samenleving. Dat zou ik echt als eerste willen aanpakken."
Boomertje pesten
Bedrijvendokter en professioneel babyboomer Tils Posthumus heeft een brandende kwestie voor de sollicitante van vandaag. Kern van zijn betoog: Hebben de millennials niet een heleboel aan de babyboomers te danken? Posthumus: "Zijn het niet de boomers geweest die hebben gezorgd dat jullie in een gespreid bedje zijn terecht zijn gekomen?" Ons commissielid spreekt zelfs van boomertje pesten door Talitha en de haren.
Paard in de gang
De commissie-Douwes vindt dat een premier van het volk is, dus ook bekend moet zijn met de muzikale voorkeuren van diezelfde bevolking. Hier ontdekt de commissie een hiaat bij de premierskandidaat. "Nederlandse muziek, daar ben ik helemaal niet mee opgegroeid. Ik weet alleen Er staat een paard in de gang en ik ken alleen Het Dorp van Wim Sonneveld. Daar houdt het zo ongeveer op."
De commissie-Douwes maakt hiervan een aantekening en rondt het gesprek af. Over een paar weken kan mevrouw Muusse een belletje van de commissie verwachten.
PowNed-podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president
De podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president is vanaf woensdag 17 februari wekelijks te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende podcastplatformen. Elke woensdag, tot en met 17 maart, komt een nieuw sollicitatiegesprek online.