'Christenen, stop met complotdenken; je leeft in één van de meest vrije landen van de wereld'
- Nieuws
- 'Christenen, stop met complotdenken; je leeft in één van de meest vrije landen van de wereld'
Sinds de komst van corona lijken complottheorieën een enorme vlucht te hebben genomen in christelijke kringen. Een preek van dominee Paul Visser over the great reset ging viral en websites met eindtijdtheorieën komen als paddenstoelen uit de grond. Toch is het van alle tijden, zegt theoloog Stefan Paas in De Ongelooflijke Podcast. "Eerder werd ook de Paus de antichrist genoemd."
#68 - The Great Reset, de eindtijd, antivaxers en complotdenken met Beatrice de Graaf en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast
In het Bijbelboek Openbaring worden voorspellingen gedaan over het einde van de wereld. In hoofdstuk 13 wordt een visioen beschreven van een strijd tussen goed en kwaad. Sommige christenen zien in het coronabeleid een dergelijke strijd met Klaus Schwab van het World Economic Forum als het kwaad. Het gaat om een klein deel van christelijk Nederland.
In de geschiedenis is dat eerder gebeurd, zegt Paas. Hij noemt bijvoorbeeld de Paus, die door protestanten veelvuldig is aangeduid als 'de antichrist' (de tegenhanger van Christus), maar ook de islamitische generaal Saladin. "Het is vaak gegoochel met getallen", vindt Paas. In zijn eigen jeugd kan hij herinneren dat de Europese Unie, de streepjescode en de Sovjet-Unie werden gekoppeld aan de eindtijd. "In tijden van stress komt dit boven…"
Christenen liggen onder vuur
Historicus Beatrice de Graaf snapt wel dat christenen soms bang zijn. Volgens haar is er meer aan de hand dan alleen corona. "Je zou kunnen zeggen dat in de mainstream politiek christenen best onder vuur liggen. Ik voel dat zelf niet zo, maar mensen in de reformatorische kring voelen zich belaagd", vertelt ze. "Het gevoel is: alles moet inclusief zijn, maar wij mogen er niet zijn." Dit geldt in bepaalde mate ook voor evangelische christenen, die vaak ook heel conservatief zijn in hun ethiek.
De Graaf vindt dat er soms sprake is van 'verongelijktheid', maar vindt wel dat er iets aan de hand is. "Er hoeft maar iets te gebeuren en reformatorischen liggen weer op het hakblok". Dit leidt ertoe dat men gaat nadenken over onze tijd, zegt De Graaf, dat er een grote christenvervolging aankomt. "En als je dan kunt aanwijzen waar de vijand zit, kun je je ertoe verhouden", zegt de historicus.
Paas snapt het best, maar vindt dat christenen zich niet in een minderheidspositie moeten plaatsen. Christenen worden niet vervolgd in dit land, terwijl sommigen wel doen alsof. "Sommigen praten alsof ze christen in Noord-Korea zijn, of zo", stelt hij. Onterecht: "Je leeft in één van de meest vrije landen van de wereld. Ja, af en toe zegt een opiniemaker eens iets naars over je, maar in de Romeinse tijd was het echt nog wel een stukje erger. Wat verwacht je dan? Dat iedereen staat de applaudisseren wat je vindt?"
Heb uw vijanden lief
Paas ergert zich vooral aan geweldsoproepen vanuit christelijke kringen, zoals die bijvoorbeeld onlangs tegen Hugo de Jonge werd geuit. Onbijbels, vindt hij. "De vroege christenen, die wél vervolgd werden, wilden juist géén geweld. Op geen enkele manier wordt in de Bijbel de indruk gewekt dat christenen worden opgeroepen aanslagen te gaan plegen, mensen te bedreigen of haat en nijd te gaan verspreiden", vindt hij. "Dat is hekserij, het heeft niks te maken met christendom!"
De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd ent theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.
Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.