Podcast
Ongehoord Nederland

Komt er een rechtse revival in Europa?

foto: Sid Lukkassen
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er een rechtse revival in Europa?

In deze podcast van Ongehoord Nederland brengt Sid Lukkassen een bezoek aan Brussel. Op het Luxemburgplein, in het Europees Parlement en in de Troonstraat interviewt hij politici, politieke analisten en experts. Hoe staat het met de samenwerking aan de rechterkant van het politiek spectrum? Wordt daar überhaupt over nagedacht? Of denkt en werkt iedereen voornamelijk vanuit het perspectief van de eigen lidstaat? Is het voor rechtse politici mogelijk om het discours van de eigen natiestaat te overstijgen en te komen tot een gezamenlijk verhaal op Europees niveau?

#9 - Komt er een rechtse revival in Europa? - Ongehoorde Verhalen

Italië

Toen de Italiaanse politica Giorgia Meloni de verkiezingen wist te winnen met Fratelli d’Italia, ging er een schok door de Europese politiek. Is een heropleving van rechtse partijen aanstaande? Welke mogelijkheden tot rechtse samenwerking liggen er achter de horizon? Tegelijk is de Europese politiek voor velen een black box – ondoorzichtig, veel wordt afgekaart in de wandelgangen. Lukkassen spreekt experts op dit thema om licht te werpen op wat voor velen in nevelen is gehuld.

Met Gerolf Annemans van Vlaams Belang, Paolo Borchia van het Italiaanse Lega, liberaal analist Pieter Cleppe, en Steve Bannon adjudant Ben Harnwell, voert Lukkassen kritische en indringende gesprekken over Europese politiek. We horen zo weinig van het Europarlement, lijkt dit maar zo? En zo ja – waar ligt het aan? Ook lijkt het erop dat rechtse partijen vaak meer bezig zijn tegen dan met elkaar. Hoe zit het hiermee? Gaat iedereen voor zichzelf of wordt er ook aan overkoepelende samenwerkingsverbanden gewerkt?

Brexit

Wat zijn de gevolgen van Brexit? Rechtse partijen die voor nationale soevereiniteit zijn, keken toch meestal naar het wat meer isolationistische Verenigd Koninkrijk (althans in de perceptie), om de eurofederale eenmaking van lidstaten af te remmen. Nationaal-conservatieve partijen moeten zich nu bezinnen op vormen van ‘continentaal conservatisme’. Hoe gaat dit hen af? Kunnen de wat meer behoudende Visegrád landen –Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije – een alternatieve ideologische koers uitzetten voor de EU? Of zijn de politici van deze landen meer pragmatisch dan ideologisch, en vooral gericht op financiële tegemoetkomingen vanuit West-Europa? Kan de tegenstelling tussen nettobetalers aan de EU en netto ontvangers, überhaupt worden overstegen?

Lukkassen loopt aan tegen de beperkingen van de parlementaire politiek en schuwt het niet om die te bespreken. Rechtse partijen kunnen een bataljon beleidsadviseurs inzetten, maar als de linkse partijen samenklitten met de mainstream partijen om hen buiten te sluiten, wordt de rechtse stemmer in feite niet bediend. Hoe kijken de betrokkenen hier tegenaan?

Ster advertentie
Ster advertentie