Paul Frentrop: 'Politieke versplintering is goed voor onze democratie'
- Nieuws
- Paul Frentrop: 'Politieke versplintering is goed voor onze democratie'
De Tweede Kamer telt inmiddels twintig fracties, in de Eerste Kamer zijn het er zestien. Maar dat is helemaal niet erg, vindt senator Paul Frentrop (ex-Forum voor Democratie), stamtafelgast in de 32ste editie van Ongehoord Nieuwscafé. “Je kunt beter twintig partijen hebben dan drie of vier die alles onderling bedisselen.” Wat volgens Frentrop wél een probleem is: de groeiende macht van actiegroepen, ngo’s en de ambtenarij. “Zo gaan we in de richting van steeds meer regelgeving, steeds meer uniformiteit en steeds meer grootschaligheid.” Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Henk Steenhuis en Roelof Bouwman.
#32 - Paul Frentrop: ‘Politieke versplintering is goed voor onze democratie’ - Ongehoord Nieuwscafé
Overbodig instituut
Paul Frentrop (68) studeerde psychologie en bedrijfskunde, was journalist, bankier en hoogleraar en schreef een reeks boeken. In 2019 werd hij lid van de Eerste Kamer voor Forum voor Democratie. Dit voorjaar begon hij een eigen senaatsfractie, waarbij ook oud-FVD’er Theo Hiddema zich aansloot.
Frentrop heeft de Eerste Kamer altijd een volslagen overbodig instituut gevonden. Dat is de afgelopen drie jaar niet veranderd. “We doen nog een keertje over wat de Tweede Kamer al gedaan heeft. Het is echt niet zo dat er door senatoren diepgaander of beter naar wetsvoorstellen wordt gekeken. Het enige verschil is dat er in de senaat een andere politieke meerderheid bestaat, omdat Eerste en Tweede Kamer niet gelijktijdig worden gekozen.”
Hoe het beter kan? Frentrop verwijst half grappend naar de Amerikaanse econoom en journalist Henry George (1839-1897). Die pleitte voor een volksvertegenwoordiging met aparte kamers voor mannen en vrouwen. “Een heel charmant idee.”
Euro
Frentrop vindt al heel lang dat Nederland uit de euro moet stappen. Eén munt voor landen met heel verschillende economieën en heel verschillende culturen kan en zal niet werken. “We zitten er alleen nog maar in omdat niemand eruit durft. Zo verleng je het lijden van de patiënt. Ik zou zeggen: euthanasie en de stekker eruit.”
Ook over het Nederlandse onderwijs heeft Frentrop een uitgesproken mening. “Het is een soort procesindustrie geworden. Alle onderzoeksrapporten zeggen dat het kennisniveau daalt, maar toch worden er steeds meer diploma’s uitgereikt. Dat kan natuurlijk niet.”
Immigratie
Is Frentrop niet te somber? Privégeluk is er wel (“Ik heb de laatste twee dagen met mijn kleinzoon van negen maanden zitten spelen”), en dat relativeert veel. “Maar beleidsmatig zie ik alleen maar slechte dingen. De grote olifant in de kamer is natuurlijk de immigratie en het absoluut vollopen en dichtslippen van ons land. Meer dan 17 miljoen mensen past écht niet.”