Podcast

80 jaar later brengt Rob Trip de Februaristaking tot leven in een bijzondere podcast

foto: NIOD/NOSfoto: NIOD/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 80 jaar later brengt Rob Trip de Februaristaking tot leven in een bijzondere podcast

[NOS] Het is vandaag tachtig jaar geleden dat in Amsterdam duizenden mensen het werk neerlegden. De Amsterdammers staakten, omdat voor hun ogen honderden Joden met veel geweld door de Duitsers werden opgepakt. Deze eerste grote razzia in Nederland was de aanleiding voor de Februaristaking in 1941.

In de podcastserie STAAKT! STAAKT! STAAKT! gaat Rob Trip op zoek naar het verhaal achter dit enige openlijke massale protest in bezet Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Trailer STAAKT! STAAKT! STAAKT! - STAAKT! STAAKT! STAAKT!

De stakers van toen leven niet meer, maar zijn door de jaren heen wel uitvoerig geïnterviewd. Deze interviews maken duidelijk hoe de staking werd georganiseerd. Staken in oorlogstijd is levensgevaarlijk. De spanning en angst is dan ook duidelijk terug te horen bij de stakers. Zoals bij de trambestuurder Gerrit Blom, die ook het werk neerlegde.

"De zenuwen zaten in mijn strot. Ik hoopte dat het goed zou zijn. De angst voor mislukking, dat het toch nog mis zou gaan. Toen hoorden we dat het lukte. Je wordt steeds enthousiaster, je raakt je spanning kwijt."

Die eerste stakingsdag, 25 februari 1941, legden veel Amsterdammers het werk neer. Een dag later breidde de staking ook uit naar omliggende plaatsen, zoals de Zaanstreek, Kennemerland, Hilversum, Weesp en Utrecht.

Stakingsfoto Amsterdam. Bron: Collectie Tresoar, Leeuwarden.

De interviews met de stakers zijn extra belangrijk, omdat er bijna geen beeld is van de Februaristaking. Pas in 2016 werd de eerste foto van de staking gevonden in een dagboek in een Fries archief. Een jaar later doken er een aantal foto's op van de staking in Zaandam.

Het is opvallend dat er meer foto's van de razzia zijn. Die foto’s zijn gemaakt door een Duitse soldaat en waren eigenlijk alleen bestemd voor de opdrachtgever van de razzia.

Rob Trip zoekt in de podcast uit hoe het kan dat wij die foto’s nog altijd kunnen zien. Ook heeft hij het met Annet Mooij en Jolande Withuis over de organisatie achter de staking, de rol van de communisten en de herdenkingen na de oorlog.

STAAKT! STAAKT! STAAKT!

Rob Trip gaat op zoek naar het verhaal achter de Februaristaking. Het is het enige openlijke massale protest tegen de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Wil je reageren? Mail naar februaristaking@nos.nl. De podcast is vanaf nu in z'n geheel te beluisteren via NPO Radio 1, NPO Luister en de andere podcastplatforms.

Ster advertentie
Ster advertentie