Dichterbij de Februaristaking dan ooit in NOS-podcast STAAKT! STAAKT! STAAKT!
- Nieuws
- Dichterbij de Februaristaking dan ooit in NOS-podcast STAAKT! STAAKT! STAAKT!
[NOS] In opstand komen midden in de oorlog is levensgevaarlijk, toch leggen in 1941 tienduizenden arbeiders het werk neer in Amsterdam en omstreken. Ze staken omdat een paar dagen eerder bij een razzia honderden Joden zijn opgepakt. Tachtig jaar na de Februaristaking neemt Rob Trip je mee naar die dagen. In de podcast STAAKT! STAAKT! STAAKT! vertellen de stakers hoe het was om met gevaar voor eigen leven in verzet te komen.
Video niet beschikbaar
De makers hebben het omroeparchief doorzocht en vonden daar interviews met de stakers. Ze vertellen hoe de stakingsdagen van 25 en 26 februari 1941 verliepen en over hun woede, motieven en twijfels. In het door de Duitsers bezette Europa is het de enige keer dat er massaal werd geprotesteerd tegen de Jodenvervolging. Meier Vieijra is een van de joden die bij de razzia werd opgepakt. Hij sterft in Mauthausen. Een paar weken later wordt zijn dochter geboren. Rob Trip zoekt haar op.
De razzia in Amsterdam. Meier Vieijra is de tweede man van rechts. Bron: NIOD.
Hij spreekt ook met de dochter van staker Piet Nak, over waarom haar vader besloot in opstand te komen en wat de gevolgen daarvan waren voor de rest van zijn leven. Met onderzoekers Wally de Lang, Annet Mooij, Annemiek Gringold en Jolande Withuis spreekt Rob over de razzia’s, de staking en de rol van de communisten. De Februaristaking wordt nog ieder jaar herdacht. Het is een protest geweest tegen onrecht dat nog altijd tot de verbeelding spreekt.
Trailer STAAKT! STAAKT! STAAKT! - STAAKT! STAAKT! STAAKT!
STAAKT! STAAKT! STAAKT!
Rob Trip gaat op zoek naar het verhaal achter de Februaristaking. Het is het enige openlijke massale protest tegen de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Wil je reageren? Mail naar februaristaking@nos.nl. De podcast is vanaf nu in z'n geheel te beluisteren via NPO Radio 1, NPO Luister en de andere podcastplatforms.