Podcast
PowNed

Nieuw licht op de relatie tussen COVID-19-vaccinaties en oversterfte in Nederland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw licht op de relatie tussen COVID-19-vaccinaties en oversterfte in Nederland

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! hebben Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen het over het eindverslag van het onderzoek naar een mogelijke relatie tussen COVID-19 vaccinaties en oversterfte in Nederland 2021-2023. Hiervoor praten ze met de makers Ronald Meester (VU) en Bram Bakker (AMC).

#159 - OP Z'N KOP! Met Ronald Meester en Bram Bakker over het eindverslag van het onderzoek naar een mogelijke relatie tussen COVID-19 vaccinaties en oversterfte in Nederland 2021-2023 - Op z’n Kop!

Ronald Meester legt uit dat er sinds 2021 een afwijkend sterftepatroon zichtbaar is in Nederland. "Zowel in het aantal als de momenten in het jaar waarop mensen sterven." Dit betekent dat er aanzienlijk meer mensen sterven dan het CBS had verwacht, wat wordt aangeduid als oversterfte. Volgens Bram Bakker was het doel van hun onderzoek om de sterftegegevens vanuit een ander perspectief te bekijken dan het CBS en het RIVM hebben gedaan. "Wat we dan vinden, is een totaal ander resultaat," zegt Bakker.

Het "healthy vaccinee effect"

Een belangrijke factor die dit onderzoek aan het licht bracht, is het zogenaamde "healthy vaccinee effect". Dit effect houdt in dat mensen die ervoor kiezen om zich te laten vaccineren vaak al gezonder zijn dan degenen die dat niet doen. Ze hebben over het algemeen minder onderliggende gezondheidsproblemen en een grotere kans om preventieve maatregelen te nemen. Dit kan leiden tot een vertekening in de gegevens, waarbij het lijkt alsof vaccins een grotere invloed hebben op het verminderen van sterfte dan daadwerkelijk het geval is. "Dit is een bekend fenomeen in dit soort onderzoek," zegt Bakker.

De veiligheid van de COVID-19-vaccinaties

Een ander belangrijk aspect van het onderzoek was het beoordelen van de wetenschappelijke literatuur over de relatie tussen vaccins en sterfte. Meester vertelt dat ze meer dan 13.000 artikelen hebben doorzocht, maar dat de kwaliteit van de meeste studies teleurstellend was. "Uiteindelijk bleven er 83 over die wij goed genoeg vonden om in onze meta-analyse mee te nemen," aldus Meester. Dit roept de vraag op hoe betrouwbaar het advies "Follow the Science" was in de context van COVID-19-vaccinaties.

Bram Bakker voegt hieraan toe: "Een van de belangrijke punten vind ik zelf dat het simpelweg niet zo eenvoudig is. We weten heel veel niet." Ronald Meester: "Onze conclusies gaan veel verder dan alle resultaten van eerdere onderzoeken in Nederland. We zijn echt bezorgd, en daar hebben we goede redenen voor. We tonen dit aan met microdata, macro-analyses, literatuurstudies en zelfs in een medische paragraaf die mogelijke biologische redenen bespreekt waarom een vaccin op deze manier zou kunnen werken."

Bakker vervolgt: "Als je ons hele rapport ziet, dan kun je eigenlijk niet meer om de conclusie heen: hier moet echt beter naar gekeken worden. Het is simpelweg niet zo veilig als wij denken dat het is. Dat kunnen we gewoon niet weten, en er zijn zeker aanwijzingen die laten zien dat het helemaal niet zo veilig is als we dachten."

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie