Opinie & Commentaar
NTR

Erkenning nodig voor antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erkenning nodig voor antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb

Na drie jaar onderzoek werd voormalig antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb afgelopen week vrijgesproken van fraude. Voor de aangifte van de gemeente Amsterdam had ze een onberispelijke staat van dienst, van dat imago is nu niets meer over.

"Er is hier een vrouw willens en wetens geslachtofferd", stelt fractievoorzitter van Bij1 Sylvana Simons in Vanzelfsprekend. "Ze is zo ongelooflijk geschaad, dat moet rechtgezet worden."

Video niet beschikbaar

Ait-Taleb werkte voor wijlen burgemeester Van der Laan aan de zogeheten grijze campagne om radicaliserende jongeren via vlogs op andere gedachten te brengen. Een campagne die van de gemeente geheim moest blijven. Dat bracht Ait-Taleb in een lastig pakket. Zij moest zorgen dat de kosten buiten de boeken werden gehouden.

In 2017 werd zij op staande voet ontslagen door Van der Laan wegens vermoedens van fraude en belangenverstrengeling. Het OM startte een onderzoek waarin zware opsporingsmiddelen zijn gebruikt, zo werd Ait-Taleb afgeluisterd en geobserveerd. Het dossier van maar liefst vierduizend pagina's leverde geen sterk bewijs op. Het strafontslag was onterecht, bepaalt de rechtbank nu.

Sprake van institutioneel racisme?

Het is een zaak waarin institutioneel racisme een drijvende kracht lijkt te zijn. Volgens getuigenverklaringen zei Van der Laan tegen zijn ambtenaren er 'geen vertrouwen in te hebben dat mensen met een moslimachtergrond op een goede wijze dit dossier kunnen beheren'.

"Men wist wat men aan het doen was, men wist dat men iets geheim hield wat eigenlijk niet geheim hoorde te zijn", benadrukt Simons. "Het liep uit de hand en ze wilden de verantwoordelijkheid niet nemen... Dus werden er zondebokken gezocht."

'Haar leven is kapot gemaakt'

De zaak ligt nu bij Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam. Mosterd na de maaltijd, vindt Mourad Taimounti, de fractievoorzitter van DENK in de hoofdstad. "Ze zijn in gesprek met haar, maar haar leven is kapot gemaakt."

Ait-Taleb zelf geeft aan dat haar geld op is, een baan ver te zoeken en dat door de imagoschade niemand met haar geassocieerd wil worden. Vanuit haar omgeving kan ze ook op weinig steun rekenen. "Het probleem is dat ze iets aan het doen was ten goede van de gehele samenleving. Waarbij ze ook in de ogen van sommige mensen uit de eigen community verraad heeft gepleegd door überhaupt samen te werken met een overheid die toch al zo met mensen omgaat", stelt Simons.

Quote

Zolang mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen, zal dit blijven bestaan

Silvana Simons

Hoe nu verder?

Volgens Taimounti en Simons is het nu essentieel dat er consequenties volgen voor de hele affaire. "De oplossing zit hem er niet alleen in dat we allemaal moeten opstaan en ons moeten uitspreken. Uiteindelijk ben je alsnog afhankelijk van de degene die er al zit", benadrukt Taimounti. Volgens hem is het geen zaak van de overheid wakker schudden, maar van keiharde actie: "Je moet ingrijpen, onderzoeken verrichten en juridisch stappen zetten."

"Zolang het niet erkend wordt, kun je niet aan een oplossing werken", valt Simons hem bij. "Zolang mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen of gedwongen worden te nemen, zal dit blijven bestaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie