Opinie & Commentaar
EO

Wie zit er op de anti-abortusfolders te wachten?

foto: Platform Zorg voor Levenfoto: Platform Zorg voor Leven
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zit er op de anti-abortusfolders te wachten?

Volgende maand krijgt u hem in de bus: de omstreden anti-abortusfolder van Platform Zorg Voor Leven. PvdA-Kamerlid Liliane Ploumen reageerde verbeten op de aangekondigde actie: "Ik - en ik denk veel andere vrouwen met mij - zit niet te wachten op zo’n ongevraagde folder in de brievenbus." Haar reactie deed mij denken aan hoe een Afrikaanse activiste reageerde op Ploumens eigen pro-abortus ontwikkelingswerk.

Ik bleef eventjes hangen bij de gekozen woorden van Ploumen. De folder is 'ongevraagd' en 'veel vrouwen zitten er niet op te wachten'. Eerlijk gezegd denk ik dat Ploumen daar gelijk in heeft. De huis-aan-huis folder vestigt de aandacht op de 'verdrietige realiteit achter de 30.000 abortussen die jaarlijks plaatsvinden'.

En dat is confronterend, zeker als het je doet denken aan pijnlijke gebeurtenissen uit je verleden. De plastic foetussen die eerder verspreid werden vallen voor mij in dezelfde categorie: doe het niet. Zeker niet als het ongevraagd bij mensen thuis op de deurmat ploft.

She Decides

Maar doet Ploumen in zekere zin niet hetzelfde? De oud-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is oprichter van 'She Decides', een initiatief dat honderden miljoenen euro’s inzamelde (waaronder miljoenen van de Nederlandse staat) voor seksuele voorlichting, anticonceptiemiddelen en de promotie van abortus in ontwikkelingslanden.

Op hun eigen website stelt 'She Decides' dat ze 'met bewustwordingscampagnes de sociale en culture normen wil veranderen die vrijheid, rechten en de eigenwaarde van vrouwen en meisjes in de weg staan.'

Unaniem afwijzend

Maar zitten Afrikaanse vrouwen wel, om met Ploumens eigen woorden te spreken, 'op die campagnes te wachten'? "Als de 'She' in 'She Decides' daadwerkelijk Afrikaanse vrouwen zijn, dan zijn wij degenen die bepalen wat we van abortus vinden", zegt de Nigeriaanse activiste Obianuju Ekeocha.

En daarin zijn ze vrij unaniem afwijzend. Uit onderzoek blijkt dat in Afrikaanse landen als Nigeria, Kenia en Oeganda meer dan 80 procent van de bevolking abortus moreel onacceptabel vindt. In Ghana ligt dat percentage zelfs op 92 procent.

Ideologische kolonisatie

Dat westerse organisaties met grotendeels westers geld een boodschap komen bepleiten die rechtstreeks tegen Afrikaanse wetgeving en publieke opinie ingaat, doet Ekeocha aan imperialistische tijden denken. "Dit is ideologische kolonisatie", een term die Paus Franciscus eerder gebruikte.

In een persoonlijk bericht aan 'She Decides' noemde Ekeocha het vernederend dat Afrikanen zelf niet gevraagd wordt of ze hier wel achter staan. "Hulp is welkom, maar dan wel met respect voor onze culturele waarden", stelt Ekeocha.

Nu zou ik deze column kunnen afsluiten door te zeggen dat ik het een ongemakkelijk idee vind dat belastinggeld gebruikt wordt om abortus te promoten in Afrikaanse landen. Maar ja, wie zit dit daar nou op te wachten?

David Boogerd is presentator van De Ongelooflijke Podcast

Ster advertentie
Ster advertentie