'Het is nu al lonend om vanuit Rotterdam naar België te rijden om te tanken'
- Nieuws
- 'Het is nu al lonend om vanuit Rotterdam naar België te rijden om te tanken'
Deze week zag Kees van Amstel dat de prijs voor een liter Euro 95-benzine inmiddels 2 euro 12 is. "Ik begreep dat het nu al lonend is om vanuit Rotterdam naar België te rijden om te tanken", vertelt hij in De Nieuws Bv.
Video niet beschikbaar
Het bleef niet bij die prijsstijging, want het viel Van Amstel ook op dat de prijzen enkele malen per dag veranderen. "Ik reed deze week meerdere malen langs hetzelfde benzinestation en ik zag dat de benzineprijs ook gedurende die dag omhoog en omlaag en weer omhoog ging. Dat vond ik wel héél snel reageren op de wereldmarkt", vertelt hij. En als je denkt dat die prijsstijging aan de olieprijs ligt, dan heb je het mis.
Winstmaximalisatie
Het zijn de tankstations zelf die de prijs aanpassen. De prijs hangt af van het moment op de dag dat je gaat tanken. "Yieldmanagement heet dat, winstmaximalisatie, je kijkt op elk tijdstip wat de klant bereid is maximaal te betalen. En langs de snelweg gaat men soms behóórlijk boven de adviesprijs zitten", vertelt Van Amstel. Er zijn volgens hem tankstations die 7 cent per liter boven de adviesprijs vragen.
"Men weet precies op wélk moment van de dag, er méér automobilisten zijn die ongeacht de prijs wel móeten tanken. Die dus bereid zijn de hogere prijs te betalen", legt Van Amstel uit. Natuurlijk is dit fenomeen niet vreemd. Bungalowparken en reisorganisaties doen hetzelfde.
Hebberige aandeelhouderklauwtjes
Maar heeft Shell niet genoeg winst en zijn de brandstofprijzen niet hoog genoeg? "Ze maken alleen al in Nederland al 1,3 miljard winst. En hoeveel denk je dat daarvan naar de belastingen gaat", vraagt Van Amstel zich af. Nou, helemaal niks.
Maar wat zou Shell moeten betalen als ze, net zoals iedereen, wél belasting zouden betalen? 325 miljoen. Wat? Ja, 325 miljoen! Van Amstel: "Waarom zou je meebetalen aan een beetje leuke maatschappij hè, Koninklijke Shell? Hou het dan maar in die hebberige aandeelhouderklauwtjes. Stelletje inhalige, hebberige teringlijers."