Onderzoek
WNL

Autonome drones zijn de toekomst voor de Douane om drugsuithalers te onderscheppen

foto: Sandra van den Heuvel
  1. Nieuwschevron right
  2. Autonome drones zijn de toekomst voor de Douane om drugsuithalers te onderscheppen

Drugsuithalers gaan steeds vernuftiger te werk in de haven van Rotterdam, vertelt manager onbemande luchtvaart bij de Douane Darko in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau. Door middel van drone-inzet worden er dagelijks verdachte situaties gesignaleerd.

#32 - Het Misdaadbureau: Sporttassen en kisten vol met cocaïne gesmokkeld onderwater: ‘Ze maken de drugs vast onder het schip’ (S03) - Het Misdaadbureau

Onderwater of verstopt in containers: drugs worden op allerlei manieren via de havens het land binnen gesmokkeld. De Douane heeft er zijn handen vol aan, vertelt Darko. "Een aanzienlijk gedeelte van de verdachten wordt gesignaleerd door een drone." Die leiden in de meeste gevallen tot een succesvolle aanhouding. "Mijn collega's worden enthousiast van een heterdaad aan te treffen."

Geen mens komt eraan te pas

"Maar de technologie gaat ook door", zegt Darko. De drones waar de Douane gretig gebruik van maakt worden steeds slimmer en beter uitgerust. "Droneboxen zijn de volgende stap. Een box waar de drone land, zich oplaadt en weer wegvliegt. Een autonome drone. Dat is echt de toekomst."

"Voor autonome drone komt er geen mens aan te pas", vertelt Darko. "Normaal moet een drone-piloot eerst ter plekke komen en alles klaarzetten voor je kan vliegen. Dat kost tijd. Zo'n box gaat open en vliegt z'n rondje. Qua snelheid van inzet en continu vliegen is dat al een groot verschil."

Vooral in afgebakende gebieden, zoals een containerterminal, komen zulke toekomstige drones goed van pas, denkt Darko. Maar ze kunnen ook op wijdverspreide gebieden worden ingezet. "We willen die drones continu laten vliegen over het Waddengebied en de Zeeuwse Wateren bijvoorbeeld."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie