Onderzoek
WNL

Van onderwaterscooters tot magnetische kisten: drugscriminelen worden steeds creatiever

foto: Sandra van den Heuvel
  1. Nieuwschevron right
  2. Van onderwaterscooters tot magnetische kisten: drugscriminelen worden steeds creatiever

Drugscriminelen worden steeds creatiever in het smokkelen van drugs via Europese havens. Waar ze voorheen vooral cocaïne smokkelden tussen de bananen, wordt er nu ook gebruik gemaakt van onderwaterscooters en magnetische kisten, vertelt Roy*, teamleider duikteam douane, in de podcast Het Misdaadbureau.

#32 - Het Misdaadbureau: Sporttassen en kisten vol met cocaïne gesmokkeld onderwater: ‘Ze maken de drugs vast onder het schip’ (S03) - Het Misdaadbureau

Nederland is nog altijd een spin in het web als het gaat om de doorvoer van drugs in de havens. Toch is er iets opvallends aan de hand. In 2022 en 2023 werden er minder drugs gevonden in de Rotterdamse haven. Het afgelopen half jaar werd er 16.000 kilo cocaïne onderschept in alle Nederlandse zeehavens. Dat is veel minder dan in dezelfde periode vorig jaar toen het om 28.000 kilo cocaïne ging.

De douane zegt zelf dat dit deels komt door een betere samenwerking met het bedrijfsleven. Ook zijn er douaniers geplaatst in risicolanden waarvan we weten dat daar veel drugs vandaan komt, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika. Maar ook nieuwe technieken en innovaties dragen bij.

Complete constructies

Criminelen worden steeds creatiever. Zo worden er speciale cilinders vastgemaakt aan schepen die worden gevuld met drugs. Deze cilinders worden bijvoorbeeld vast gelast aan een schip. Rederijen hebben dit vaak niet door, vertelt Roy. "De constructie blijft zitten. De buis schuiven ze eruit en ze kunnen er daarna weer een nieuwe buis in stoppen."

"Ook zijn er constructies met klemmen", vertelt Roy. "Die worden op het schip vastgemaakt aan de stabilisatievinnen. Die volledige constructie wordt gewoon verwijderd op het moment dat ze dat op komen halen."

Stalen koffers en rode tassen

De laatste tijd ziet de Douane steeds vaker een soort stalen koffer opduiken. "Het is gewoon een stalen kist met magneten en die kan je overal onder het schip plakken." Door middel van een sonar kunnen ze de opvallende pakketjes makkelijk ontdekken.

In Nederland vinden de duikers van de douane het vaakst een type rode sporttassen, vertelt Roy. De tassen zijn op zo'n manier bewerkt dat ze ontluchting gaten hebben. Deze worden het snelst opgemerkt, omdat ze voor problemen kunnen zorgen in de inlaad. "Dan kan je niet voldoende koelwater aanzuigen." In de tassen kunnen gemakkelijk dertig tot tachtig kilo aan bijvoorbeeld cocaïne worden verstopt.

Onderwaterscooters

Roy vertelt over een trend die regelrecht uit een film lijkt te komen. Uithalers komen op onderwaterscooters de drugs opvissen. "Dat is niets meer dan een robotje dat je voorttrekt met batterijen erin. En er zit een gasknop op die je begeleidt in het water. Simpeler kan het niet." De douane verwacht in de toekomst meer van dit soort praktijken tegen te komen.

*De echte naam van Roy is bekend bij de redactie.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie