Onderzoek
HUMANVPRO

Dubieuze rol topambtenaren Defensie in onderzoek naar mortierongeluk Mali

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dubieuze rol topambtenaren Defensie in onderzoek naar mortierongeluk Mali

Twee Nederlandse soldaten kwamen in 2016 om bij een mortierongeluk in Mali. Dat leidde tot forse kritiek op Defensie. Die was "ernstig tekortgeschoten" in haar plicht om de veiligheid voor militairen te waarborgen, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Minister Hennis wilde weten of medewerkers van Defensie nalatig waren geweest of verwijtbaar hadden gehandeld. Maar de commissie-Van der Veer die dat moest onderzoeken, voerde die opdracht niet uit. Waarom niet?

Argos - 08 Oct 2022, 14:05 - 15:00

Argos kreeg de beschikking over interne mails van hoge Defensiefunctionarissen en notulen van de onderzoekscommissie, en maakte op basis daarvan een reconstructie van de gebeurtenissen. Topambtenaren van het ministerie van Defensie blijken in de aanloop naar het onderzoek een dubieuze rol hebben gespeeld. Een rol die binnenskamers forse kritiek heeft gekregen.

Ruim zes jaar na het dodelijke incident is nu nog steeds onduidelijk of het mortierongeval wellicht (deels) de verantwoordelijkheid is van Defensie-medewerkers. Tot groot verdriet van de nabestaanden.

Quote

Dat moet eigenlijk niet kunnen, want de minister heeft het laatste woord.

Wim Voermans

Yes, Minister

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans kreeg van Argos inzage in de stukken en zegt dat hij "met verbazing" heeft gelezen. "Er wordt onmiddellijk door de hoogste ambtenaren bepaald: dat móet eruit. De topambtenaren beginnen uit te maken wat er onderzocht wordt, hoe de relatie met de Kamer is, hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Dat moet eigenlijk niet kunnen, want de minister heeft het laatste woord. Maar de minister wordt in een soort Yes Minister-achtige situatie de andere kant uitgestuurd. Er wordt gewoon niet gedaan wat ze vraagt. Dat is totaal alle verhoudingen op z’n kop", aldus Voermans.

Alsnog onderzoek

De nabestaanden van Henry Hoving en Kevin Roggeveld en hun advocaat Michael Ruperti eisen dat het onderzoek alsnog wordt uitgevoerd, zo laten zij aan Argos weten. Zij lezen in de documenten het bewijs dat het door minister Hennis beloofde onderzoek naar de verantwoordelijkheid is gefrustreerd door de toenmalige ambtelijke top. Ruperti kondigt aan dat hij een klacht gaat indienen. Volgens hem zijn de topambtenaren buiten hun boekje gegaan.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie