Onderzoek
HUMANVPRO

Gezinshuis bleef actief ondanks oordeel van geestelijke mishandeling door tuchtcollege

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezinshuis bleef actief ondanks oordeel van geestelijke mishandeling door tuchtcollege

Het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ), de hoogste tuchtraad binnen de Jeugdzorg sector, oordeelde dat er gedurende 15 jaar sprake was van geestelijke mishandeling en verwaarlozing van een kind in een gezinshuis. De betreffende gezinshuisouder zou haar werk nooit meer mogen uitvoeren. Toch bleef het gezinshuis nog meer dan een jaar open en konden er nog nieuwe kinderen worden geplaatst, zo werd verteld in Argos.

Uithuisplaatsingen: Benito’s strijd voor een veiliger gezinshuis - Argos

Een gezinshuis is een vorm van jeugdzorg waarin professionele zorg wordt gegeven in de setting van een gewoon gezin. Het is een alternatief voor een pleeggezin of voor grote instellingen. Kinderen kunnen in gezinshuizen een zo gewoon mogelijk leven leiden en toch professionele begeleiding krijgen op een persoonlijke manier. Sinds 2015 nam het aantal gezinshuizen flink toe in Nederland.

Zwaarst mogelijke maatregel

Benito woonde in zijn jeugd in een gezinshuis waar het onveilig was. In de vijftien jaar dat Benito bij het gezin woonde, is er nooit actie ondernomen om hem uit de onveilige situatie te helpen. Hij spande een zaak aan voor het Tuchtcollege van de Jeugdzorg. Het eindoordeel van het tuchtcollege in 2022 loog er niet om: doorhaling in het kwaliteitsregister zonder het recht terug te keren. Het is de zwaarst mogelijke maatregel die het SKJ kan opleggen en dat gebeurt ook niet vaak. Deze maatregel werd vorig jaar bijvoorbeeld maar twee keer opgelegd. Ondanks de uitspraak van het SKJ was de moeder nog meer dan een jaar actief in het gezinshuis.

Onbegrijpelijk

"Het is uitzonderlijk dat het college zo kritisch heeft uitgesproken dat de situatie binnen het gezinshuis verwerpelijk is", zegt Jelle Meij van Jeugdstem, de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Ook Rob de Munck, voorzitter van de commissie die kwaliteitscriteria voor gezinshuizen opstelde is zeer kritisch over de zaak: "Een uitspraak van het SKJ moet je bloedserieus nemen. Het zou niet meer mogen bestaan dat dezelfde persoon voor kinderen zorgt die professionele hulp nodig hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vergoeding

Toen Benito vijftien jaar was, veranderde zijn pleeggezin in een gezinshuis. Hierdoor zou hij betere zorg krijgen, die hij in het pleeggezin niet kreeg. Dit gebeurde echter nooit. Wel kregen de ouders meer geld en kwamen er meer pleegkinderen in het huis wonen. Financieel kregen de ouders een sterk voordeel door de verandering. Als pleegouders was de vergoeding namelijk 25 euro vergoeding per dag per kind, door de verandering naar een gezinshuis werd dit 116 euro per dag per kind.

Nog actief?

Op 26 oktober, de dag van de Argos-uitzending over het gezinshuis, kwam naar buiten dat het gezinshuis toch gaat sluiten. Elker, de organisatie waar het gezinshuis onder valt, grijpt alsnog in. De kinderen worden zo snel mogelijk overgeplaatst naar een andere plek.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie