Onderzoek
WNL

Tweede kans in het leger: 31 probleemjongeren zijn militair geworden

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede kans in het leger: 31 probleemjongeren zijn militair geworden

In de voorgaande twee jaar hebben 240 probleemjongeren, veelal met een strafblad, de kans gekregen een opleiding te volgen in het leger om zo hun leven weer op de rit te krijgen. Van hen zijn 31 daadwerkelijk militair geworden, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Landmacht die gedeeld zijn met Het Misdaadbureau.

Luister vanavond naar Het Misdaadbureau om 19.00.

Dat betekent niet dat de overige deelnemers van het Bijzonder Begeleidingstraject Jongeren zijn afgehaakt, want het doel van de Landmacht is niet per se dat ze militair worden, dat is 'slechts' welkome bijvangst. Door hen structuur, regelmaat en duidelijkheid te bieden, bleven nog eens 136 probleemjongeren op het rechte pad en zijn ze terug naar school of aan het werk gegaan, bijvoorbeeld in de bouw, de horeca of in de beveiliging.

Vastgezet voor een gewapende overval

Ondanks de successen blijkt het traject voor tientallen andere jongeren niet vol te houden. Tussen januari 2020 en december 2022 zijn 73 deelnemers uitgestapt. Adjudant Corné Brands, hoofd van de trajectbegeleiders, laat in een reactie aan Het Misdaadbureau weten dat de reden vaak is dat ze hun afspraken niet langer willen of kunnen nakomen, de motivatie toch niet kunnen opbrengen of door externe invloeden niet langer kunnen deelnemen.

Brands: "We hebben een deelnemer gehad die enthousiast aan het traject begon en ook een tijdlang goed bezig was. Toen stokte ineens het contact. Hij bleek te zijn gezwicht voor 'grotere' criminelen en was opgepakt en vastgezet voor een gewapende roofoverval. Dat betekent uiteraard dat een toekomst bij de Koninklijke Landmacht er niet meer in zit."

De 31 probleemjongeren die het wél tot militair hebben geschopt, zijn inmiddels volwaardige collega’s. "Ze voldoen aan alle keurings- en opleidingseisen en zijn eenmaal in het groene pak gewoon één van ons", zegt Brands. "Om te voorkomen dat zij een stempel opgedrukt krijgen door collega’s, is alleen de commandant van de eenheid ingelicht over het bijzondere traject dat deze jongere heeft doorlopen."

CDA stelt Kamervragen

Het Misdaadbureau staat vrijdagavond in het teken van probleemjongeren die door Defensie op het rechte pad worden gebracht. CDA-Tweede Kamerlid Harmen Krul wil dit soort trajecten verder uitrollen. Naar aanleiding van de uitzending van Het Misdaadbureau stelt Krul schriftelijke Kamervragen.

"Op dit moment loopt er op Curaçao ook een project om jongeren uit de criminaliteit te halen en Defensie heeft daar ook een helpende rol bij. Ik wil van het demissionaire kabinet weten wat er nodig is om dit ook in Nederland verder uit te rollen", zegt het Kamerlid. "Ook moet er een uitvraag komen aan gemeenten zodat we weten wat hun behoeften zijn om probleemjongeren te helpen. Die gemeenten kunnen dan worden gekoppeld aan Defensie, zodat er maatwerk geleverd wordt."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie