Verouderde politie-ICT: nog geen zicht op verbetering
- Nieuws
- Verouderde politie-ICT: nog geen zicht op verbetering
Politieagenten zullen nog lang moeten wachten op verbetering van de computersystemen die hun werk ondersteunen. Niet alleen is onbekend wanneer verouderde systemen zullen worden vervangen, ook is onzeker of het ICT-fundament wel geschikt is om de vernieuwde systemen te dragen. Daaraan is inmiddels 44 miljoen euro uitgegeven. Een weg terug ziet de politie niet.
Het een en ander blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. Straks om 19 uur op NPOradio1
Risico's Operationeel Politie Platform (OPP)
Bureau ICT-Toetsing (BIT) heeft ernstige twijfels over het platform en vindt de risico’s zo groot dat het adviseert om de keuze voor OPP te herzien. Uit een uitgelekt rapport van de Software Improvement Groep (SIG) uit 2015, in handen van Reporter Radio, blijkt dat de politie toen al is gewaarschuwd voor de risico’s van OPP.
Aan dat ICT-fundament, Operationeel Politie Platform (OPP), werkt de politie al sinds 2013. Het moest al een keer herbouwd worden omdat de eerste versie niet voldeed. Twee applicaties functioneren nu op OPP, zij het nog op de eerste versie, en moeten ook opnieuw worden vervaardigd voor OPP 2.0. Een derde systeem, voor de afhandeling van winkeldiefstal, is in ontwikkeling. Dat zou medio dit jaar klaar zijn, maar dit is verschoven naar eind 2020.
Verouderd digitaal materiaal
Politiemedewerkers klagen al jaren over het verouderde digitale materiaal, waarmee zij hun werk moeten doen. Volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond is de achterblijvende vernieuwing niet alleen van invloed op de werkomstandigheden, maar is ook de veiligheid in het geding en het vertrouwen van de samenleving in de politie. Burgers die met hun telefoon incidenten vastleggen kunnen daarmee niet bij de politie terecht omdat de digitale voorzieningen geen video aankan.
Duidelijkheid
CDA-Kamerlid Chris van Dam stoort zich aan onduidelijkheid over termijnen. De politie werkt niet met uitgewerkte meerjarenplannen, maar met een 'visie' en een 'stip op de horizon'. Van Dam verlangt van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een datum, waarop de politie de beschikking krijgt over vernieuwde systemen. Hij vindt dat hij met de vage planningen zijn controlerende taak niet kan waarmaken.
Het Bureau ICT-Toetsing (BIT), opgericht na het parlementaire onderzoek naar ICT-projecten in 2014 naar aanleiding van mislukkende ICT-projecten, heeft de winkeldiefstal-applicatie bekeken en ook het OPP-platform, dat straks de basis moet vormen voor dertien verouderde systemen. Het bureau heeft ernstige twijfels over het platform en vindt de risico’s zo groot dat het adviseert om de keuze voor OPP te herzien.
Grapperhaus wil echter op de ingeslagen weg doorgaan en heeft adviesbureau Deloitte ingeschakeld om na te gaan hoe de BIT-aanbevelingen uitgevoerd kunnen worden. Dan zal eind uit jaar, begin volgend jaar besluitvorming plaatsvinden over het vervolg. Eerder al verklaarde een lid van de korpsleiding dat er voor OPP geen alternatief is.
Reporter Radio heeft voor deze productie samengewerkt met IBestuur.