Kinderwens in kaart: nieuwe leerstoel verkent kinderwens in kwetsbare situaties
- Nieuws
- Kinderwens in kaart: nieuwe leerstoel verkent kinderwens in kwetsbare situaties
De Universiteit voor Humanistiek in Utrecht heeft een primeur met de leerstoel Kinderwensverkenning. Voor het eerst krijgt dit thema academische aandacht onder leiding van bijzonder hoogleraar Hilmar Bijma, gynaecoloog-perinatoloog. Deze leerstoel richt zich op het bespreekbaar maken van kinderwensen, met speciale aandacht voor kwetsbare omstandigheden.
Video niet beschikbaar
“De vraag naar een kinderwens raakt ons allemaal”, zegt Bijma. De nieuwe leerstoel richt zich op het proces waarin mensen ontdekken of ze wel of geen kinderwens hebben. Bijma legt uit dat dit niet alleen draait om de keuze zelf, maar ook om de omstandigheden waarin een zwangerschap begint. “Het is belangrijk dat een kind gewenst geboren wordt en dat de omstandigheden aan het begin goed zijn. Dat heeft een enorme impact op de ontwikkeling van het kind en de gezondheid van de ouder.”
Bewust omgaan met kinderwens
Voor mensen in kwetsbare situaties, zoals financiële onzekerheid, psychische problemen of sociale druk, is het vaak moeilijk om bewuste keuzes te maken rondom een kinderwens. “Hulpverleners spelen hierin een cruciale rol”, benadrukt Bijma. “Door het onderwerp bespreekbaar te maken, kunnen zij mensen helpen meer regie te nemen, bijvoorbeeld door goede anticonceptiezorg of preconceptiezorg.”
Bijma ziet in haar praktijk hoe stress en moeilijke levensomstandigheden invloed hebben op beslissingen rondom ouderschap. “Veel mensen leven van dag tot dag en hebben nauwelijks ruimte om na te denken over een kinderwens. Toch leeft bij velen het verlangen om een gezin te bouwen.” Ze benadrukt dat het bespreekbaar maken van dit onderwerp niet alleen belangrijk is in de privésfeer, maar ook in professionele gesprekken, bijvoorbeeld bij maatschappelijk werk of medische behandelingen.
Maatschappelijke en individuele impact
Het initiatief voor de leerstoel komt van GGD GHOR Nederland, met steun van het ministerie van VWS. Bijma ziet hierin een kans om een nieuw onderzoeksgebied op te zetten. “Dit thema overstijgt disciplines; het is medisch, sociaal en maatschappelijk relevant.” Ze zal onder meer het programma Nu Niet Zwanger evalueren, dat hulpverleners ondersteunt bij gesprekken over kinderwensen en anticonceptie in kwetsbare situaties.
Bijma ziet grote voordelen in het bevorderen van autonomie bij mensen. “Je helpt mensen keuzes te maken die passen bij wie ze zijn en hoe ze hun leven voor zich zien. Dat vermindert kansenongelijkheid en vergroot de kans op een gezonde start voor kinderen.” Ze benadrukt ook het economische voordeel: “Elke euro die je investeert in goede omstandigheden aan het begin van een zwangerschap, levert meer op dan ingrijpen na de geboorte.”
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.