Onderzoek
KRO-NCRV

'Schrijnende situatie dreigt door gebrek aan juiste medische hulpmiddelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schrijnende situatie dreigt door gebrek aan juiste medische hulpmiddelen'

Vier patiëntenverenigingen waarschuwen voor gezondheidsrisico's bij gebruikers van medische hulpmiddelen als stoma- en incontinentiemateriaal of protheses. Zij zien dat het voor patiënten steeds moeilijker is om de juiste spullen te krijgen. "Er dreigt een schrijnende situatie te ontstaan: Nederland onwaardig", schrijven de verenigingen in een brandbrief.

Nederland telt meer dan 2,5 miljoen gebruikers van medische hulpmiddelen. Het gaat vooral mis bij een groep mensen die lijdt aan complexe aandoeningen. Voor deze groep kunnen de problemen leiden tot ernstige lichamelijke klachten of aan huis gekluisterd zijn.De patiëntenverenigingen roepen minister Tamara van Ark op om nu in te grijpen.

Quote

Achtduizend stomadragers krijgen niet de middelen die ze nodig hebben

Sanne Blom, voorzitter Stomavereniging Nederland

"Voor 80 procent van de mensen met een stoma is het goed geregeld, maar voor 20 procent niet. Zij krijgen niet de middelen die ze nodig hebben of wat bij hen past om hun leven goed te kunnen leiden. Het gaat om ongeveer 8.000 van de 40.000 stomadragers in Nederland", zegt Sanne Blom, voorzitter van de Stomavereniging in de uitzending van Reporter Radio (KRO-NCRV) dat onderzoek deed naar de problemen rond de beschikbaarheid van hulpmiddelen.

Prijzen blijven dalen

De patiëntenverenigingen uiten kritiek op het inkoopbeleid van zorgverzekeraars. Dat zou hoofdzakelijk zijn gericht op het drukken van de kosten. "Als je kijkt naar de prijzen die zorgverzekeraars betalen aan leveranciers van hulpmiddelen zien we de laatste jaren een daling van 15 tot 20 procent." zegt Jos Dekkers van de Dwarslaesie Organisatie Nederland. "Het risico bestaat dat verzekeraars doordrukken tot we door het ijs zijn gezakt en je aan de problemen die dan ontstaan pas ontdekt dat je te ver bent gegaan. Dat willen we voor zijn."

Hulpmiddelenzorg in gevaar

Ook de branchevereniging FHI voor medisch leveranciers maakt zich zorgen over de tarieven van zorgverzekeraars. "Als de prijzen blijven dalen komt de kwaliteit en continuïteit van de hulpmiddelenzorg in gevaar", zegt Luc Knaven, directeur Medische Technologie bij de FHI. "De tarieven in Nederland zijn nu zo laag in vergelijking met andere landen, dat de beschikbaarheid en innovatie van hulpmiddelen onder druk kan komen te staan."

Zorgverzekeraars herkennen signalen niet

Zorgverzekeraars zeggen zich niet te herkennen het beeld dat patiëntenverenigingen en leveranciers schetsen. "Wij hechten veel belang aan goede hulpmiddelenzorg maar hebben geen directe signalen waaruit blijkt dat dit een wijdverbreid probleem is", zegt Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland. "We nemen klachten serieus en willen patiënten oproepen om zich te melden bij hun verzekeraar als ze tegen problemen aanlopen."

De brandbrief is ondertekend door de Stomavereniging, de Dwarslaesie Organisatie Nederland, NL Net (het Nederlands Netwerk voor mensen met Lymfoedeem & Lipoedeem) en KorterMaarKrachtig (de vereniging voor mensen met een amputatie en/of aangeboren reductie van een ledemaat).

Meer over dit onderwerp om 11.00 uur in Spraakmakers.

De uitzending van Reporter Radio over medische hulpmiddelen is op zondag 13 december om 19.00 uur op NPO Radio1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie