Einde verminking trekpaarden - toekomst voor paard mét staart
- Nieuws
- Einde verminking trekpaarden - toekomst voor paard mét staart
Na 17 jaar heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit definitief een einde gemaakt aan de mogelijkheid om met een gecoupeerd paard op een keuring te verschijnen. Het amputeren van een staart is een zeer pijnlijke én zinloze ingreep. Sinds 2001 was het al verboden maar Reporter Radio toonde aan dat fokkers de regelgeving massaal negeerden.
Reporter Radio heeft vanaf 2016 in vijf reportages en artikelen de aandacht gevestigd op het feit dat het couperen vooral bij trekpaarden nooit stopte. De conservatieve fokkers, zij die billen zonder staart mooier vinden, zochten de mazen van de wet. Twee keer werden er naar aanleiding van de uitzending Kamervragen gesteld, door SP-er Henk van Gerven en door Tjeerd de Groot van D66.
Hardnekkig
Vanaf 2001 is couperen verboden maar je mocht nog wel met een paard zonder staart op een keuring of tentoonstelling verschijnen. De noodzaak om te couperen komt volgens Marianne Sloet, hoogleraar interne diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) echter hoogst zelden voor. Toch verschenen er meer paarden zónder dan met staart op de keuringen.
In 2016 verbood voormalig staatssecretaris Martijn van Dam het ter keuring brengen van paarden zonder staart. Er was wel een uitzondering, met een veterinaire noodzaak zoals een staartbreuk of gezwel, mocht couperen wel.Die uitzondering op het verbod werd door veel fokkers gebruikt om buitenlandse dierenartsen te laten couperen zonder dat ze daarvoor de noodzaak hoefde aan te tonen.
In september 2018 bleek uit onderzoek van Reporter Radio dat in de eerste 8 maanden van dit jaar 32 eenjarige paarden op de trekpaardkeuringen verschenen waarvan er 19 géén staart hadden.
Billen of staart
Onder de trekpaardeigenaren was al die jaren verschil van inzicht. De fokkers, het conservatieve deel van de eigenaren, coupeerden om cosmetische redenen. Zij willen de bilpartij beter zien. Maar de gebruikers, de mensen die met trekpaarden op pad gaan (voor een koets of kar of op het land) willen alleen maar paarden mét staart. Een paard wordt met een staart geboren en behalve dat een staart mooi, praktisch en een communicatiemiddel is, stelde het publiek steeds vaker kritische vragen over gecoupeerde paarden.
Definitief einde
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schrijft in de Kamerbrief van 27 september ‘Stand van zaken paarden’:"Alhoewel het verbod al jaren bestaat, is nog geen sprake van een gewenste verandering in gedrag. Nog steeds worden paarden gecoupeerd, op tentoonstellingen getoond en worden er prijzen mee gewonnen. Om deze gedragsverandering te bevorderen is besloten om de deelname aan tentoonstellingen en wedstrijden met dieren die een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen ingreep hebben ondergaan te verbieden, ongeacht of de ingreep een medische oorzaak heeft. Het verbod is een wetswijziging en het streven van het ministerie is om de wijziging in te laten gaan in januari 2020."
Reacties
-Lid van het Dagelijks Bestuur van de Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger (K.V.T.H.) Jos Nijland: Ik juich het (red: verbod) toe. Er zullen zeker mensen met fokken stoppen. Ik zie dat niet als de teloorgang van het ras. Maar ik kan geen inschatting maken hoeveel ertoe zullen besluiten.
-De vorige week afgetreden (red: o.a. omdat hij zich tegen couperen had uitgesproken) voorzitter van de K.V.T.H. Henk van der Pols: Nu is het zo dat de fokkers die zogenaamd zo goed voor het ras en de K.V.T.H. willen zorgen, die deze houding hebben (couperen moet kunnen), die fokkers zijn nu bezig om het stamboek en het trekpaard onder water te trekken.
-Secretaris van de K.V.T.H. Harry van Rossum, zelf eigenaar van een gecoupeerd paard: “Het is de keuze aan de fokkers (red: die couperen) of ze ermee doorgaan. Het is een persoonlijke keuze. Het stamboek volgt de regels van de wetgever. Mijn persoonlijke mening doet er niet doe.”
NPO Radio1: Eindelijk een einde aan het couperen van trekpaarden.
Reporter Radio dossiers met alle reportages en artikelen over trekpaarden.