Economie
AVROTROS

De winst van Trump en de gevolgen voor crypto

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De winst van Trump en de gevolgen voor crypto

Na de inauguratie van Trump waren de CEO's van bedrijven achter blockchain en digitale munten opgetogen. Want de nieuwe president (eigenaar van een Trump-, Melania- en Barron Coin) met achter zich libertariërs als JD Vance en Peter Thiel leek een groot voorstander te zijn van de cryptocurrency. Bedrijven zitten met smart te wachten op betere wetgeving zodat hun betaalmiddel wereldwijd uitgerold kan worden. Want ook hier hijgen de Chinezen in onze nek en veroveren ze al langzaam geheel Afrika met hun digitale Yuan als betaalmiddel. Toch lijkt Trump in zijn eerste week voorzichtig. Wat betekent dat voor onze toekomstige portemonnee en onze eigen digitale euro? Te gast is dr. Martijn Jeroen van der Linden, hoogleraar New Finance aan de Haagse Hogeschool.

Video niet beschikbaar

$TRUMP munt

Donald Trump lanceerde vlak voor zijn beëdiging als Amerikaanse president zijn eigen cryptomunt, de $Trump. 80 procent van de munten is in handen van bedrijven die deels zijn gelieerd aan Trump. De munt is een meme coin, een virtuele munt die niet bedoeld is als serieus beleggingsobject. Van der Linden ligt het toe: "Je hebt in de cryptomarkt een memecoins en andere munten. Memecoins zijn munten zonder ingebouwde innovatie, en zijn verbonden aan een merk, persoon of meme. Een voorbeeld is DOGEcoin, met een plaatje van een hond. Dit soort munten zijn eigenlijk schadelijk voor cryptocurrency in zijn geheel, in tegenstelling tot memecoins zijn er ook serieuze munten, die wel degelijk innovatief zijn."

Het Trump-effect

De cryptomarkt had hoge verwachtingen van 'cryptopresident' Trump. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij gunstige regelgeving en er werd zelfs gesproken over een strategische bitcoinreserve van de overheid. Na zijn inauguratie overheerst echter teleurstelling, Trump ondertekende tientallen decreten maar geen enkele ging over crypto. Ook repte hij er niet over in zijn inauguratietoespraak. Het Trump-effect was direct zichtbaar: na een initiële stijging kelderden de cryptokoersen toen concrete maatregelen uitbleven.

De digitale dollar

Trump ondertekende wel een decreet tegen de komst van de digitale dollar, ook wel de central bank digital currency (CBDC). Een CBDC is een alternatief of een aanvulling op de traditionele dollar, legt Van der Linden uit. Trump is echter van mening dat de dollar zou kunnen zorgen voor privacyschendingen en financiële stabiliteit. Volgens van der Linden is deze lijn uniek, de Europese Unie werkt bijvoorbeeld al jaren aan een digitale euro, China is er al sinds 2014 mee bezig en ook Joe Biden onderzocht de mogelijkheden voor een nationale digitale munt. "Dit betekent dat de Amerikaanse politiek inzet op het behoud van het SWIFT-systeem en cryptomunten als alternatief ziet," aldus Van der Linden.

Ster advertentie
Ster advertentie