Drinkwaterbedrijven willen zelf controle uitvoeren op PFAS-lozingen na uitblijven antwoord minister
- Nieuws
- Drinkwaterbedrijven willen zelf controle uitvoeren op PFAS-lozingen na uitblijven antwoord minister
Drinkwaterbedrijven willen gerichte controle op bedrijven die zonder vergunning vermoedelijk PFAS lozen in het Nederlandse stroomgebied van de Maas, door zelf metingen uit te voeren. Ondanks dat de Tweede Kamer eerder bij minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat aandrong op een lijst met bedrijven die PFAS lozen, blijft een antwoord van de minister vooralsnog uit.
Op zoek naar de PFAS-lozers in de Maas - Argos
Motie om overzicht PFAS-lozers
De problematiek rondom de hoge PFAS-concentraties in de Nederlandse natuur werd in oktober 2022 al in de Kamer aangekaart door Erik Haverkort (VVD), die zich grote zorgen maakt: “Ik vind het niet acceptabel dat mensen geen vis uit eigen water meer kunnen eten, omdat daar allerlei verontreinigende stoffen in zitten. We zijn in Nederland over de grens gegaan van wat toelaatbaar is”, vertelt hij.
Hoewel de Kamer aandrong op een lijst met bedrijven die PFAS lozen, werd hier door minister Harbers destijds geen gehoor aan gegeven. Eind maart diende Haverkort daarom een motie in. Hierin vraagt hij om een overzicht van de belangrijkste PFAS-emissies. Hij hoopt de lijst voor de zomer te ontvangen. De intentie van minister Harbers is om aan deze motie te voldoen.
Opmerkelijk initiatief
Ondertussen willen drinkwaterbedrijven alsnog dat er actie wordt ondernomen en komen daarom met een voorstel om zelf te achterhalen welke bedrijven PFAS in de Maas lozen. Dit is opmerkelijk te noemen, want normaal gesproken is het niet de taak van drinkwaterbedrijven om dit soort onderzoek uit te voeren.
Startpunt voor eigen onderzoek
PFAS, dat gevaarlijk kan zijn voor mens en natuur, zou vermoedelijk worden geloosd door een twintigtal bedrijven in het Nederlandse stroomgebied van de Maas. Dat blijkt uit een lijst die Maarten van der Ploeg in handen heeft gekregen. Hij is initiatiefnemer van het voorstel om zelf controles uit te voeren en directeur van de koepelorganisatie van rivierwaterbedrijven (RIWA).
Het is in het belang van de hele maatschappij om te voorkomen dat dit soort stoffen in het milieu terechtkomen.
Om te achterhalen welke bedrijven precies verantwoordelijk zijn voor de PFAS-lozingen, willen de drinkwaterbedrijven zelf watermonsters afnemen bij de bedrijven op deze lijst. “Dit is een heel goed startpunt. We beginnen met de meest aannemelijke bedrijven, en afhankelijk van de resultaten gaan we vanuit daar de monitoring verfijnen zodat er uiteindelijk geen lozingen meer plaatsvinden”, vertelt Van der Ploeg.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.