Mogelijke doorbraak in onderzoek naar Alzheimer
- Nieuws
- Mogelijke doorbraak in onderzoek naar Alzheimer
Twee farmaceutische bedrijven claimen dat ze een medicijn hebben ontwikkeld dat de ziekte Alzheimer kan vertragen. Dat zou een medische doorbraak zijn, omdat er nog altijd geen medicijn is voor deze ziekte. In Villa VdB bespreekt hoogleraar ouderengeneeskunde Andrea Maier de resultaten.
Video niet beschikbaar
Maier is dolenthousiast over het onderzoek, maar benadrukt dat het medicijn Lecanemab nog altijd geen geneesmiddel is. "Dit onderzoek toont aan dat je de ziekte kan afremmen, je zou door dit middel langer met Alzeimer kunnen leven," aldus Maier.
Telefoon roodgloeiend
Net voordat ze het gesprek met Jurgen van den Berg heeft is Maier geland op Schiphol. Haar telefoon ontplofte bijna van alle appjes die ze kreeg. "Het leeft dus enorm in de medische wereld", legt ze uit.
Cognitieve functies
Aan het internationale onderzoek werkte bijna 1800 patiënten met beginnende Alzheimer mee. Het medicijn verminderde de verslechtering van de cognitieve functies (zoals geheugen en het oplossen van problemen) in een periode van achttien maanden met 27 procent in vergelijking met een groep die een placebo kreeg.
Positieve ontwikkelingen
Toch veroorzaakte het medicijn ook verschillende bijwerkingen, zoals bloedingen en zwellingen in de hersenen. Het zal nog lang duren voor het medicijn op de markt gebracht zal worden verwacht Maier, maar ze is erg enthousiast over de resultaten. "Na dertig jaar eindelijk een positieve ontwikkeling in het onderzoek naar Alzheimer."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.