Onderzoek
NOS

2G en 3G lijken nauwelijks effect te hebben op aantal coronabesmettingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 2G en 3G lijken nauwelijks effect te hebben op aantal coronabesmettingen

Het invoeren van het 2G- of 3G-systeem heeft op dit moment nauwelijks effect op het remmen van het aantal coronabesmettingen.

2G en 3G nu nauwelijks effect op aantal coronabesmettingen

Video niet beschikbaar

“Het is minder effectief dan een aantal maanden geleden”, vertelt onderzoeksleider Niek Mouter van de TU Delft in het NOS Radio 1 Journaal.

Verspreiding

3G kent de maatschappij al. Dan kunnen mensen naar binnen op een locatie met een coronatoegangsbewijs. Personen kunnen die krijgen door gevaccineerd of hersteld te zijn. Ook kunnen mensen een coronatest doen om aan een bewijs te komen. Met 2G krijgen alleen nog mensen die een vaccinatie hebben gehad of hersteld zijn van corona een bewijs.

Deze maatregelen zouden nu nauwelijks effect hebben de verspreiding van het coronavirus. Dat komt deels door de nieuwe coronavariant. “Omikron is zo besmettelijk dat je met 2G en 3G er niet voor kan zorgen dat het reproductiegetal onder de 1 komt”, legt Mouter uit. “De vaccins beschermen nu een stuk minder tegen corona dan vroeger.”

1G

Een andere optie zou nog 1G kunnen zijn. Bij deze maatregel moet iedereen zich laten testen om een coronatoegangsbewijs te krijgen. Het zou, volgens Mouter, een stuk effectiever zijn. Vooralsnog zou het de verspreiding van het virus af te remmen. “Ook bij het grootschalig invoeren van het 1G zal je het reproductiegetal niet onder de één krijgen.”

RJN 2G3G

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie