Rapport: klassiek beeld 'loverboy' achterhaald, uitbuiting vaak al na een week
- Nieuws
- Rapport: klassiek beeld 'loverboy' achterhaald, uitbuiting vaak al na een week
Het gangbare idee van een 'loverboy' die de tijd neemt en misbruik maakt van de verliefdheid van zijn slachtoffer, is achterhaald. Dit zegt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in een nieuw rapport. Het CKM onderzocht in opdracht van de politie onder meer 25 opsporingsdossiers van mensenhandelaren, en kwam tot de conclusie dat de 'ronselperiode' bij de helft van de onderzochte slachtoffers minder dan een week is. Dat is de tijd vanaf het eerste contact tussen dader en slachtoffer tot het moment van uitbuiting.
"Vroeger hadden we echt het beeld van een loverboy die de tijd nam, maanden nam om een slachtoffer in te palmen met cadeautjes en die werd dan verliefd. We zien dus nu dat het in de helft van de gevallen echt niet meer het geval is en dat ze binnen een week na kennismaking al seksueel zijn uitgebuit. Dat gaat echt heel snel", zegt Shamir Ceuleers van het het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
Geen 'affectieve relatie'
Ruim de helft van de onderzochte slachtoffers werd volgens het CKM niet ingepalmd via een 'affectieve relatie' met de dader, en vervolgens tot seksuele handelingen met anderen aangezet: andere dwangmiddelen als bedreiging en fysiek geweld speelden een grotere rol. Daders richten zich vooral op jonge en kwetsbare slachtoffers, zoals minderjarigen in een jeugdinstelling.
"Soms dreigen ze met geweld of gebruiken ze geweld. Soms chanteren ze slachtoffers met naaktbeelden. Dat is een reden waardoor het nu allemaal sneller gaat", aldus Ceuleers.
Dader is jong, met strafblad
De onderzochte daders zijn jong, gemiddeld 26,4 jaar oud, en zo'n 80 procent van hen heeft een migratie-achtergrond. De meesten hebben de middelbare school niet afgemaakt (36 procent) of geen vervolgopleiding gedaan (20 procent). Bijna twee derde van de onderzochte daders heeft schulden, en zo'n 84 procent heeft al lichte of zware delicten op zijn naam staan. Zo'n 68 procent is al bekend bij hulpverleningsinstanties.
Ook als het misbruik voorbij is, houdt een derde van de slachtoffers contact met de dader, zegt het CKM. Dat is een probleem voor de politie, omdat veel slachtoffers geen aangifte willen of durven te doen, waardoor uiteindelijke veroordeling van de dader lastiger wordt.
Preventie
Maar hoe kunnen we dit dan tegengaan? "Je kijkt als eerste naar de politie, maar als je je realiseert dat 51% van alle slachtoffers na slechts een week al seksueel wordt uitgebuit, dan is de politie slechts een deel van de oplossing en pleiten wij ook echt voor preventie. Als je dan ook nog weet dat een groot deel van de daders ook een hulpverleningsachtergrond heeft en dat ze zware criminele feiten hebben begaan, dan zit in preventie toch echt de oplossing. We moeten meer inzetten op hulpverlening, maar ook op het delen van informatie tussen hulpverlening en politie", aldus Ceuleers.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.