Marja Pruis over aangrijpend verhaal Alice Munro: ‘ik was geschokt en dat ben ik nog steeds’
- Nieuws
- Marja Pruis over aangrijpend verhaal Alice Munro: ‘ik was geschokt en dat ben ik nog steeds’
In 2024 overleed schrijver en Nobelprijs voor de Literatuur-winnaar Alice Munro. De Canadese was bekend van haar korte verhalen die veelal gingen over problematische relaties tussen mannen en vrouwen. Munro werd alom geprezen maar twee maanden na haar overlijden, kantelde dat beeld. Haar jongste dochter Andrea Robin Skinner kwam naar buiten met een pijnlijk verhaal.
Radio: Marja Pruis over schrijver Alice Munro - Wat blijft
Mysterie
“Munro schrijft verhalen over vrouwen in benarde situaties”, vertelt journalist en Munro-kenner Marja Pruis. Munro was in haar beleving iemand die veel van het leven wist. “Ze kwam over als een wijs persoon. In haar worden de oneffenheden van het leven niet opgelost, maar toch zijn ze bevredigend om te lezen. Je krijgt namelijk een kijkje in iemands ziel.”
Pruis merkt op: “Haar latere verhalen zijn wat grimmiger en gaan over het mysterie van het leven. Ze schrijft dan over seksueel ontwaken, het gevaar opzoeken en over willen, maar niet durven.”
Seksueel misbruik
Kort na Munro’s overlijden kwam er een aangrijpend verhaal naar buiten. “Haar jongste dochter Andrea Robin Skinner kwam met een essay in de Canadese krant Toronto Star. Hierin staat dat zij slachtoffer is van seksueel misbruik door haar stiefvader.”
Pruis merkt dat de berichtgeving van Andrea heel gedetailleerd is. “Ze was negen jaar toen ze door hem seksueel misbruikt werd.”
Schokkend nieuws
Andrea besloot begin jaren 90 haar moeder te vertellen over het misbruik. “In eerste instantie besloot de schrijver weg te gaan bij haar man. Toch koos ze er later voor om weer naar hem terug te gaan.” Dit was schokkend nieuws voor Andrea. “Munro zei tegen Andrea dat ze van haar man houdt, voor zichzelf kiest en het antifeministisch zou zijn als ze haar oren liet hangen naar haar dochter.”
De schrijver werd in Canada tot haar dood gezien als een soort heilige, maar na dit nieuws kantelde dat beeld. “Fans van Munro besloten om hun boeken te verbranden of in de prullenbak te gooien.” De universiteit in Canada waar Munro gestudeerd heeft, heeft een leerstoel die voorlopig niet bezet is, omdat ze haar aan het heroverwegen zijn. Pruis vindt dit meer dan erg: “Munro’s literatuur staat als een paal boven water en is niet minder waardevol geworden. Ik vind dat we haar schrijverschap moeten blijven eren. Dus het is naargeestig dat dit gebeurt.”
Pruis merkt dat ze door dit nieuws zoekende is naar hoe ze zich moet verhouden tot Munro’s werk. “Vlak na de berichtgeving heb ik er een column en een groot verhaal over geschreven. Mijn hele beeld over haar moet bijgesteld worden.”
Onverwachts
Ook Pruis houdt van Munro als schrijver, maar de bekendmaking van Andrea kwam hard aan. “Ik heb me verdiept in Munro’s leven. Ze was voor mij een soort heldin. Nu denk ik: wat naïef van mij. Ik vond altijd dat ze een fantastische verbeeldingskracht had en ik dacht dat al haar verhalen fantasie waren, maar het bleek veel autobiografischer dan ik dacht.”