Onderzoek
KRO-NCRV

Banken weigeren zaken te doen met de seksbranche

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Banken weigeren zaken te doen met de seksbranche

Sekswerkers en exploitanten komen bij banken in de problemen als zij zeggen dat ze in de seksbranche werken. Zo is het bijna onmogelijk om een zakelijke rekening te krijgen, leningen en hypotheken af te sluiten of een nieuw pinautomaat aan te schaffen. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). Banken zijn op hun buurt huiverig voor uitbuiting en witwaspraktijken.

Voor sekswerkers en ondernemers is niet altijd duidelijk op welke criteria zij als nieuwe klant door de bank worden beoordeeld. Banken zien de prostitutie als een branche met een hoog risico op uitbuiting en mensenhandel. Zij baseren zich daarbij op schattingen uit 2014 van de Financial Intelligence Unit (FIU) - een organisatie van analisten die witwaspraktijken onderzoekt. Het gaat om wereldwijde schattingen die niet specifiek over de Nederlandse seksbranche gaan. Daarvoor ontbreken concrete cijfers.

Luister naar de Pointer reportage over sekswerkers:

Pointer 21-11 Sekswerk

Zakelijke bankrekening

Pointer keek naar de algemene voorwaarden en acceptatiecriteria bij veertien banken. Van deze veertien banken die in Nederland een zakelijke rekening aanbieden, zegt enkel de online bank Knab sekswerkers als klant onder bepaalde voorwaarden te accepteren. Zo moet de sekswerker een zzp’er zijn, minimaal 21 jaar oud en een EU-paspoort of een verblijfsvergunning hebben. Dit geldt niet voor exploitanten: zij worden volgens de richtlijnen wel door Knab geweigerd.

Bij de ASN Bank, SNS Bank en Triodos Bank worden sekswerkers expliciet geweigerd. Dat wordt beargumenteerd vanuit de bescherming van mensenrechten: “In de seksindustrie is een verhoogd risico op seksuele uitbuiting”, aldus de ASN bank, die hetzelfde beleid hanteert als SNS Bank. Bij Triodos Bank wordt alles dat met pornografie te maken heeft geweigerd.

Acceptatiebeleid

“We spreken iedere week sekswerkers die door een bank zijn geweigerd, of waarvan hun rekening is geblokkeerd”, aldus een medewerkers van het Prostitutie Informatie Centrum in Amsterdam. “En het gaat niet alleen om banken. Dit speelt ook bij verzekeraars en hypotheekverstrekkers. Voor mensen die het netjes willen regelen, is bijna nergens plek.”

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt in een reactie dat banken een grote vrijheid hebben om klanten te weren. Bij sekswerkers is het soms moeilijk waar het geld precies vandaan komt. De woordvoerder wijst op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. “Die bepaalt, onder andere, dat het verboden is om klanten te accepteren of te houden als de bank niet kan achterhalen met wie zij precies zaken doet en waar vermogen vandaan komt.”

Banken als ABN Amro-Bank, ING Bank, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank (waar ASN Bank en SNS Bank onder vallen) hebben in het recente verleden forse boetes opgelegd gekregen omdat zij de herkomst van geld niet konden verantwoorden. Rabobank werd afgelopen week nog door De Nederlandse Bank op de vingers getikt vanwege gebrekkige controle op witwaspraktijken.

Ster advertentie
Ster advertentie