Onderzoek
MAX

Zit muzikaliteit in je DNA?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zit muzikaliteit in je DNA?

Kan muzikaliteit voorspeld worden aan de hand van iemands DNA? Wetenschapper Laura Wesseldijk onderzoekt deze vraag en bespreekt haar bevindingen bij Nieuwsweekend. Haar onderzoek toont aan dat dit ingewikkelder is dan gedacht, met verrassende resultaten zoals de slechte score van Beethoven in haar model.

Video niet beschikbaar

"Het is bekend dat muzikaliteit vaker voorkomt in bepaalde families, maar of dit puur genetisch is, blijft de vraag", aldus Wesseldijk. Met tweelingstudies, die al sinds het begin van de 20e eeuw worden uitgevoerd, is vastgesteld dat ongeveer 40 procent van muzikaliteit genetisch bepaald is. "Maar er is niet één gen voor muzikaliteit", benadrukt Wesseldijk. "Er zijn miljoenen genetische varianten die elk een klein beetje bijdragen."

Beethoven scoort slecht

Een opvallend onderdeel van Wesseldijks onderzoek betreft Beethoven. "Ongeveer twee jaar geleden zijn acht haarlokken van Beethoven geanalyseerd", vertelt ze. Deze analyse, uitgevoerd door andere onderzoekers, gaf inzicht in verschillende medische aandoeningen waar Beethoven mee kampte. Wesseldijk gebruikte dit DNA voor haar eigen studie naar muzikaliteit.

Het resultaat? Beethoven scoorde slecht op het aspect 'in de maat klappen'. "Dit is slechts één mini-aspect van muzikaliteit", legt Wesseldijk uit. "Onze technieken zijn nog niet goed genoeg om op individueel niveau accurate voorspellingen te doen." Dit toont volgens haar juist aan hoe voorzichtig we moeten zijn met conclusies op basis van genetisch materiaal.

Complex samenspel

Volgens Wesseldijk is het belangrijk om te begrijpen dat muzikaliteit niet door één enkel gen wordt bepaald. "Onze genetische architectuur bestaat uit miljoenen varianten, die allemaal een klein effect hebben", zegt ze. Voor een gedegen onderzoek naar muzikaliteit zijn gigantische groepen mensen nodig, waarbij zowel het DNA als hun muzikaliteit gemeten moet worden.

Daarnaast speelt de omgeving een cruciale rol. "Zelfs als we genetica beter kunnen voorspellen, blijft de invloed van de omgeving groot. Genen kunnen muzikaliteit mogelijk maken, maar zonder een stimulerende omgeving komt het talent misschien nooit tot uiting", aldus Wesseldijk. "Niet iedereen begint met hetzelfde genetische startpakket, maar met hard werken kan ook zonder genetische aanleg een hoog niveau van muzikaliteit bereikt worden."

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie