Cultuur & Media
KRO-NCRV

Waarom zijn Mozart en Beethoven nog altijd zo populair?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn Mozart en Beethoven nog altijd zo populair?

De stukken van klassieke musici verschijnen dan niet in de Top2000, maar zijn alsnog razend populair. Hoe komt dat toch? "Het opent de ziel", zegt NPO Radio Klassiek-presentator Ab Nieuwdorp bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De Oostenrijkse en Duitse componisten zijn na ruim 150 jaar nog niet weggeëbd in vergetelheid. "Het appelleert nog steeds en komt direct de harten en zielen van onze luisteraars binnen", zegt Nieuwdorp. "Ook in deze tijd."

Ingewikkeld tijdperk?

Hoe kan het dat deze zeventiende- en achttiende-eeuwse componisten nog steeds diezelfde emoties op weten te roepen, zelfs in dit ingewikkelde tijdperk? Volgens Nieuwdorp is de mens ten diepste niet écht veranderd. "De ziel is nog steeds op zoek naar schoonheid, troost en loutering. En dat is te vinden in die muziek. Dat is nog steeds deel van ons collectieve bewustzijn."

De klassieke muziek leeft niet alleen nog bij oudere generaties. Ook jonge muzikanten weten de stukken steeds weer te vinden. Volgens Nieuwdorp geldt hetzelfde voor Mozart en Beethoven als voor Rembrandt en Van Gogh: "Je vindt steeds nieuwe elementen naast de herkenbare elementen." De radiopresentator zegt dat de stukken blijven fascineren en nooit vervelen. "Het brengt je ook weer in dieper contact met jezelf."

Quote

"Het verveelt nooit en blijft fascineren, maar brengt je ook weer in dieper contact met jezelf."

Top2000

Of Mozart en Beethoven te vergelijken zijn met muzikanten uit de Top2000 zoals The Beatles en Toto? Volgens Nieuwdorp zijn de klassieke stukken daar te bijzonder voor. "Als je popmuziek van een ander uitvoert, ben je al snel een 'coverband'. Maar deze muziek geeft je de kans om echt toegang te hebben tot de bron en de componist. Dat mag je gewoon spelen op je eigen manier."

'Voor iedereen'

Spraakmaker en schrijver Astrid Sy is groot fan van klassieke muziek. "Wanneer Beethoven je niet pakt, dan is klassieke muziek niets voor jou", sprak een dirigent ooit uit. Sy is het hier niet mee eens. "Ik vindt dat het juist voor iedereen is." Sy merkt dat klassieke muziek een verhaal vertelt. "Ik geloof echt dat het iets met je doet. Het brengt gedachtes tot leven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie