Een videogame om je energieverbruik te verlagen? Ja, die bestaat
- Nieuws
- Een videogame om je energieverbruik te verlagen? Ja, die bestaat
Een videogame om je energieverbruik te verlagen? Ja, die bestaat echt. Jan Dirk Fijnheer promoveerde deze week aan de Universiteit Utrecht op zo'n computerspel. "Er is gemiddeld 30 procent bespaard tijdens het spelen", zegt Fijnheer in Spraakmakers.
Jan Dirk Fijnheer over serious games voor energiebesparing
In het onderzoek van Fijnheer daagde hij deelnemende huishoudens uit om, door middel van opdrachten in zijn computerspel, te proberen 15 procent aan energieverbruik te besparen.
"Gemiddeld is er tijdens het onderzoek 30 procent bespaard op het energieverbruik", concludeert Fijnheer. Klinkt goed: dat is dus fors meer. Maar hoe werkt deze game?
Kyoto de kat
"Je krijgt een bepaald aantal opdrachten in je eigen huis", aldus Fijnheer. "Er worden instructies gegeven, zoals lampen uitdoen in ruimtes waar je niet bent of kleding wassen op een koudere temperatuur." Tijdens het spelen van het spel wordt er gemiddeld al 20 procent aan energieverbruik bespaard.
In het computerspel is ook een verhaallijn verwerkt. "Die heb ik heel erg proberen af te stemmen op de echte wereld", zegt de onderzoeker. "Als de game start ziet de gebruiker een aantal avatars in het huis van een professor. Dan kom je in contact met zijn kat Kyoto, zijn helper. In het huis is er een experiment mislukt, waarna de elektrische apparaten van slag zijn. Dan is het aan jou als speler de taak om dat probleem op te lossen door minder energie te verbruiken in je éigen huishouden."
Langetermijneffecten
Het spel is gekoppeld aan je energiemeter, zo kun je zien of het werkt en of je minder energie hebt verbruikt. Er waren achttien huishoudens die meededen aan het onderzoek van Fijnheer. Maar of zij op lange termijn nog steeds bezig zullen zijn met het spel nadat ze al over hun energieverbruik hebben geleerd?
"Ik weet dat er een langetermijneffect is, maar als je kijkt naar een nóg langer effect van het spel? Daar kan ik nog geen uitspraken over doen."
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.