Sport
NOS

Wereldwijd E-sports evenement in Saudi-Arabië kan sport een boost geven

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldwijd E-sports evenement in Saudi-Arabië kan sport een boost geven

In de hoofdstad van Saudi-Arabië, Riyad komen de beste gamers ter wereld samen om te strijden om de beste te zijn in diverse spellen. Het is een steeds groter wordend evenement met steeds meer prijzengeld. Milo van Heugten van E-sports Nederland legt in NOS Met het Oog op Morgen uit wat dit betekent in de e-sports wereld.

Video niet beschikbaar

Corona

Het toernooi wordt een soort Olympische Spelen, maar dan voor e-sports, vertelt Van Heugten. Volgens hem kan deze tak van sport ook wel een boost gebruiken. "Met corona hebben we een hele grote boom gezien, omdat iedereen thuis zat, en er gebeurde niks meer. De meeste dingen gebeurden voornamelijk online. Toen is het heel rap gegroeid, is er veel geïnvesteerd. Maar nu zie je dat iedereen weer naar buiten mag en andere dingen mag doet, zoals ook fysieke sporten."

Sportswashing

Met dit toernooi wil Saudi-Arabië e-sports weer op de kaart zetten. Er wordt dan ook enorm veel prijzengeld op het spel. "In totaal valt er zestig miljoen te verdienen, verspreid over de verschillende competities. Dat geld komt voor een deel van sponsoren."

Maar volgens Van Heugten is het belangrijk om te beseffen wat Saudi-Arabië met de organisatie van het toernooi wil. "De olielanden zoeken andere vormen waar ze in kunnen investeren bijvoorbeeld gaming en sport. Je kunt hier niet om de term sportswashing zeker voor gebruiken. Het toernooi is namelijk niet representatief voor de sport. Er is geen andere partij dan zo'n rijk olieland, die dit op deze manier kan organiseren."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie