Ook het Suikerfeest voelt door de oorlog in Gaza 'totaal anders'
- Nieuws
- Ook het Suikerfeest voelt door de oorlog in Gaza 'totaal anders'
Samen met een vriend die moslim is, Khalil Aitblal, viert oud-correspondent Step Vaessen al jaren het Suikerfeest. Het feest markeert het einde van de ramadan, maar dit jaar voelt het minder feestelijk door de oorlog in Gaza, zegt hij. "Het voelt anders. Niet alleen voor moslims, maar ook voor christenen en joden en voor iedereen in de wereld voelt het sinds 7 oktober 'totaal anders."
Video niet beschikbaar
Aitblal is voorzanger in de moskee en een goede vriend van onze Spraakmaker, Step Vaessen. Samen hebben ze veel meegemaakt in de tijd dat zij correspondent was in Jakarta voor de NOS.
'Geneigd in kloven te denken'
Terwijl Aitblal geïnterviewd wordt door verslaggever Maarten Bleumers staat hij op het punt om zijn gebeden ten gehore te brengen in de El Ikhlas moskee in Amsterdam Osdorp. Sinds de oorlog in Gaza uitbrak voelt alles intenser voor hem en merkt hij dat mensen geneigd zijn in 'kloven' te gaan denken.
Maar de ramadan en het Suikerfeest zijn juist een tijd van verbinding, zegt hij. "Ik merk ook dat in dit huidige tijdsgewricht mensen meer moeite doen om elkaar op te zoeken." Tijdens de ceremonie zal Aitblal een lofzang brengen die gaat over vrede. "Het gaat over de ondoorgrondelijkheid en grootsheid van de schepper en hoe we kunnen blijven doorzetten in het nastreven van een vredige samenleving."
Het Uitzendbureau
In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!