Onderzoek
KRO-NCRV

Natuur als bondgenoot in plaats van een rampen-veroorzakende kwade kracht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuur als bondgenoot in plaats van een rampen-veroorzakende kwade kracht

Meer dan 80 procent van de Nederlanders woont in een stedelijke omgeving. Dat is niet alleen het centrum van Amsterdam, Utrecht of Rotterdam, maar ook alle buitenwijken. "Een grote stad, met wat groene weilanden ertussenin", zo noemt ecologisch ingenieur en schrijver Nadina Galle ons land. Daarom is het volgens de ecologisch ingenieur des te belangrijker om de handen in elkaar te slaan voor de stadsnatuur. Hoe we dat kunnen doen? Dat legt ze uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De afgelopen week vonden er verschillende natuurrampen plaats, zoals branden in Portugal en overstromingen in het Midden-Oosten. "De oplossing ligt bij méér natuur", stelt Galle. "Natuur wordt zo vaak gezien als vijand, als we haar gaan zien als vriend, en technologie als hulp inzetten, zouden we juist beter beschermd zijn tegen natuurrampen." Galle beschrijft in haar boek De Natuur Van onze Steden, dat morgen in Nederland uitkomt, haar kijk op stadsnatuur.

Volgens dokter Nadina Galle is natuur de oplossing voor een heleboel problemen. Zo schreef zij in haar boek: "We zouden een omgeving moeten eisen die ons een leefstijl aanreikt waarmee we langer kunnen leven."

'The internet of nature'

Een term bedacht door de ecologisch ingenieur om techniek te gebruiken voor verbetering van natuur en om onze band met die natuur te versterken, is 'the internet of nature'. Vaak wordt dit toegepast door middel van apps. Zo ontstond er de SnailSnap-app, waarbij mensen foto's van tuinslakken konden insturen om zo een database aan te vullen. Hierdoor kon de verandering van slakkenhuizen in Nederland in kaart worden gebracht. Er werd gezien dat slakken in steden een veel lichtere kleur slakkenhuizen hebben. "Door die lichtere kleur kunnen ze beter met hitte omgaan, wat aangeeft dat het een stuk warmer is in steden", zegt Galle.

Volgens de ecologisch ingenieur moeten er concrete cijfers gepresenteerd worden om mensen te stimuleren om zich in te zetten voor de stadsnatuur. "De grondprijzen zijn er onwijs hoog en er is veel wedstrijd voor hoe we dat land gaan gebruiken. Ik denk dat er een concreet prijskaartje moet worden gepresenteerd. Zo kun je laten zien wat groene verandering binnen de stad oplevert."

Boomboekhouding

Steden die in hun planologie bomen hebben gekapt, maar erna weer dubbel zoveel nieuwe bomen hebben geplaatst, zijn niet per se goed bezig volgens Galle. "Stammen tellen is een oude vorm van boomboekhouding." De ecologisch ingenieur vertelt dat er beter één enorme, oude boom op een straat kan staan dan tien jonge bomen. "Die grote bomen hebben grotere boomkruinen. Daar komen de meeste ecosysteemdiensten vandaan, oftewel de gratis voordelen die natuur ons geeft", zegt Galle. Die ecosysteemdiensten merk je pas wanneer de bomen er niet meer zijn, doordat het warmer wordt of er meer overstromingsrisico ontstaat.

Amsterdam is bezig met boomtransplantaties. "Dat is vooruitstrevender", zegt Galle. Daarbij gaan de bomen naar een kwekerij, op een soort vakantie, en worden na werkzaamheden weer teruggeplaatst in de stad. Hierdoor kunnen de grote en oude bomen behouden worden.

Zaken op orde

"Als het gaat over groene infrastructuur, gaan we er te makkelijk mee om. We zouden nooit zo met het beheer van onze bruggen, elektriciteitskabels en mobiliteit omgaan", zegt Galle. De ecologisch ingenieur benoemt dat er in steden maar weinig vastgelegd is over de hoeveelheid bomen. "Het merendeel staat op privé-land, ook dat dient in kaart te worden gebracht om een juist beeld van de stadsnatuur te krijgen."

Actie!

Volgens Galle kunnen we zelf ook meewerken aan een duurzamere stad. "Maak je dak niet zwart, maar wit om het minder warm te maken. Al zien we het allerliefst groen." Ook stelt de ecologisch ingenieur dat we de habitat wat beter voor dieren kunnen maken, naast het voor onszelf fijn te maken. "Vogels hebben er veel voordeel van door simpelweg gordijnen dicht te doen, lichten uit te doen en je buitenverlichting te verzachten, zodat ze niet gedesoriënteerd raken tijdens het vliegen."

Galle stelt dat het al begint met het vergroenen van je eigen balkonnetje: "Dat begint heel erg klein. Het lijkt allemaal heel simpel, maar al die dingen samen, die kunnen gewoon langzaamaan een veel groenere stad veroorzaken."

"Stadsnatuur is net zo belangrijk als andere natuurgebieden", zegt Galle. "We moeten naar iets dat een rol krijgt in het dagelijks leven en niet waar we alleen in weekenden naartoe reizen. Hoe meer we mensen naar buiten kunnen krijgen, hoe meer ze geneigd zullen zijn om dit te beschermen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie